Nastavak blokade
0

Washington će zahvatiti nova snježna oluja

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Agencije savezne vlade Washingtonu i danas će ostati zatvorene pošto se američka prijestonica priprema za novu mećavu, dok još traje raščišćavanje snježnog pokrivača, čija je visina dostigla 65 centimetara, nakon olujnog nevremena tokom vikenda.

Nacionalna meteorološka služba najavila je da će nova snježna oluja zahvatiti region američkog srednjeg Alantika i da će trajati do sutra.

 Očekuje se da će visina snježnog pokrivača biti povećana  za 25 do 51 centimetara. 

U predgrađu Washingtona snježni prekrivač visok je 81 centimetar i to su najveće snježne padavine u američkoj prijestonici u posljednjih nekoliko decenija.

Očekuje se da će nova snježna oluja zahvatiti i ostale veće američke gradove na Istočnoj obali, uključujući Baltimor i Philadelphiju i da će se proširiti na New Jersey i New York.

Zgrade savezne vlade u Washingtonu  su zatvorene,  dok je predsjednik SAD-a Barack Obama održavao sastanke u Bijeloj kući. U regionu su zatvorene škole i veći dio preduzeća. 

Lokalni zvaničnici iz oblasti Montgomery u državi Maryland upozorili su da bi nova snježna oluja mogla da izazove urušavanje krovova kuća usljed težine snijega, dok su najavili i moguće nestanke električne energije.
Tokom vikenda u oblasti Montgomery oko 80.000 ljudi ostalo je bez električne enerije.