Ceste zakrčene, letovi otkazani
0

VIDEO / Nezapamćena snježna oluja paralizovala Washington

Sarajevo-x.com
Najveća snježna oluja koju pamti moderni Washington pogodila je u petak ovaj grad i otežala život tamošnjem stanovništvu. Na jugozapadu Virginije otac i sin su poginuli na klizavoj cesti kad su se zaustavili da pomognu motoristi.

Ipak, upozoravaju meteorolozi, ovo je samo početak velikog nevremena koje prijeti regionu srednjeg Atlantika.

U Washingtonu se predviđa i preko 70 centimetara snijega, dok magla smanjuje vidljivost i u kombinaciji sa olujom donosi brojne saobraćajne nesreće na cestama.

Nekoliko stotina domaćinstava u Zapadnoj Virginiji i Pennsylvaniji ostalo je bez električne energije, a očekuju se i drugi problemi, javlja dopisnik AP-a. Bolnice su primile na stotine pacijenata, a u D.C.-u se u blizini bolnice zapalila grtalica za snijeg, te su pacijenti iz predostrožnosti poslani u podrum na sigurno. Ipak, nije bilo povrijeđenih.

Aviokompanije otkazuju letove, škole su zatvorene, a federalna vlada poslala je uposlenike kućama, gdje bi mogli ostati danima, s obzirom da je ovaj region slabo opremljen grtalicama i drugim spravama za snijeg.

Iz pojedinih bolnica mole volontere da se jave kako bi doktore i medicinske sestre prevezli do domova.

Nacionalni zoološki vrt u Washingtonu je zatvoren, baš kao i muzeji, dok su Lincolnov memorijal i neki drugi spomenici otvoreni, a tako će ostati sve dok uslovi budu dozvoljavali.

U Marylandu je kombi sa muškarcem i troje djece naletio na kamion koji je pomagao u čišćenju ceste i dogodila se ozbiljna nesreća. Stanje u kojem se nalaze učesnici u sudaru još uvijek nije poznato, javlja CNN.

Očekuju se rekordne padavine u Baltimoreu i Washingtonu, a probleme bi mogli osjetiti i u Philadelphiji, Pennsylvaniji i New Yorku.