Pistoriusova pismena izjava na sudu
44

FOTO / "Volio sam Reevu, nikad je ne bih ubio, mislio sam da je lopov i bilo me strah"

Klix.ba
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Oscar Pistorius, sportista optužen za ubistvo svoje djevojke, danas je pred prepunom sudnicom izjavio da se ubistvo desilo greškom, jer je mislio da mu je u kupatilu provalnik. Tužilaštvo tvrdi da je to bilo ubistvo s predumišljajem.

Paraolimpijac je u pismenoj izjavi koju je pročitao njegov advokat naveo da se u vrijeme kad je pucao u vrata kupatila osjećao ranjivim jer nije imao proteze na nogama. Potom je shvatio da njegova djevojka Reeva Steenkamp ne leži u krevetu pored njega.

"Preplavili su me jeza i strah", kazao je. Tada je, kako tvrdi, stavio proteze, dotrčao do vrata kupatila, pokušao ih razvaliti, a kad mu to nije pošlo za rukom, uzeo je palicu za kriket i razbio ih. Onda je otkrio da je 29-godišnja Reeva unutra, ponio je njeno tijelo niz stepenice, ali je ona umrla.

"Umrla mi je na rukama", napisao je optuženi.

Rodbina i prijatelji ubijene Reeve Steenkamp (Foto: AFP)
Rodbina i prijatelji ubijene Reeve Steenkamp (Foto: AFP)
Tužilac Gerrie Nel pak tvrdi da je 26-godišnji atletičar unaprijed isplanirao ubistvo, da je prvo stavio proteze na noge, prešao sedam metara od kreveta do kupaonice te onda otvorio vatru. Steenkamp je unutra sjedila šćućurena nakon svađe.

"Nije mogla nigdje otići. Nije mogla pobjeći nikuda. Mora da je to bilo strašno", kazao je Nel.

Ako se utvrdi da je to tačno, Pistorius bi mogao dobiti i doživotnu kaznu zatvora.

Podsjetimo, ovo ubistvo se dogodilo 14. februara u domu Južnoafrikanca u Pretoriji. Za vrijeme dramatičnog ročišta u sudnici tijelo stradale je kremirano i obavljena je sahrana u lučkom gradu Port Elizabethu.