Sponzori se počeli povlačiti
23

FOTO / Slučaj Pistorius: Policija pronašla igle i steroide, komšije čule svađu

Klix.ba
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Južnoafrička policija objavila je danas da su u kući sportiste Oscara Pistoriusa, kojem se sudi za ubistvo djevojke Reeve Steenkamp, osim palice pronađene igle i dvije kutije testosterona. Svjedoci su na suđenju ispričali kako su kratko prije pucnjave čuli svađu u atletičarovom domu. U isto vrijeme sponzori su počeli napuštati Pistoriusa.

Branilac optuženog kazao je da je supstanca pronađena 14. februara u Pistoriusovom domu u Pretoriji biljni dodatak prehrani i da se ne nalazi na međunarodnoj listi zabranjenih lijekova.

Policijski detektiv Hilton Botha u svom svjedočenju je naveo da je policija od svjedoka saznala da se u noći između dva i tri sata iz Pistoriusove kuće čula svađa, odnosno glasan razgovor dviju osoba. Podsjetimo, optuženi je u pismenoj izjavi, koja je jučer pročitana na sudu, rekao da se probudio usred noći jer je čuo buku, pa je pomislio da se provalnik popeo kroz prozor u kupaonici. Dvadesetšestogodišnjak je tada, stoji u njegovom svjedočenju, uzeo 9-milimetarski pištolj ispod kreveta i krenuo prema kupatilu te u panici pucao u zaključana vrata.

Plan kuće u kojoj se desilo ubistvo (Foto: AFP)
Plan kuće u kojoj se desilo ubistvo (Foto: AFP)
Detektiv Botha je izjavio: "Mislim da je znao da se ona (Steenkamp) nalazi u kupatilu kada je pucao kroz vrata".

Djevojka je pogođena u glavu, ruku i kuk. Svjedoci su ispričali da su u vrijeme pucnjave čuli vriske te vidjeli svjetlo. Pistorius je rekao da je pucao u mraku.

Neki od sponzora dvostrukog amputirca koji se izborio za nastup na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu, među kojima su Nike i Mugler, najavili su raskid ugovora sa Pistoriusom, dok je kozmetička firma Clarins povukla liniju parfema "A Man" iz poštovanja prema ožalošćenim porodicama.

Pistoriusovi sestra, brat i otac (Foto: AFP)
Pistoriusovi sestra, brat i otac (Foto: AFP)

Tužilaštvo od suda traži da optuženom ne dozvoli puštanje iz zatvora uz kauciju, jer strahuju da bi mogao pobjeći iz zemlje. Ako se dokaže njegova krivica mogao bi dobiti i doživotnu kaznu zatvora.