Malo detalja, mnogo pitanja
14

U Pistoriusovom domu osim krvave palice pronađeni i zabranjeni steroidi

Klix.ba
Oscar Pistorius u sudnici (Foto: AFP)
Oscar Pistorius u sudnici (Foto: AFP)
Agent paraolimpijca Oscara Pistoriusa rekao je da nije bilo druge opcije osim da otkaže sve planirane utrke dok se njegov klijent suočava s optužbama da je ubio svoju djevojku, a u njegovoj kući policija je našla krvavu palicu i zabranjene steroide te dokaze da se tu pilo mnogo alkohola, piše The Sun.

Istovremeno se pojavila informacija da je u januaru Pistorius zamalo u stopalo upucao svog prijatelja boksera Kevina Lerenu, kad je slučajno pucao u prepunom restoranu Melrose Arch u Johannesburgu. Lerena je za list Beeld rekao da je pištolj pripadao njihovom prijatelju, te da ga je Oscar uzeo kako bi ga pogledao, ali je slučajno opalio.

"Ne bih ga nazvao nemarnim, to je bilo slučajno. Poslije mi se danima izvinjavao", kazao je bokser, ali i priznao da se preplašio jer mu je metak prošao samo nekoliko centimetara od stopala. Slučaj nije prijavljen policiji, jer su i Pistorius i njegova djevojka bili stalni gosti.

"Kad sam čuo pucanj, otišao sam da vidim šta je bilo, ali su svi sve negirali", kazao je menadžer restorana Jason Loupis.

Agent slavnog sportiste Peet van Zyl je naglasio da postoji mogućnost da ova sportska ikona više nikad ne učestvuje u nekom takmičenju na svojim slavnim protezama.

Reeva Steenkamp
Reeva Steenkamp
Pistorius se na sudu branio riječima da je Reevu Steenkamp usmrtio nehotice, misleći da je provalnik. Ubistvo se dogodilo 14. februara u tri sata ujutro, a on je istog dana uhapšen i optužen. U sudnici se rasplakao. Njegova porodica tvrdi da je sve bio nesretan slučaj.

Ipak, prema navodima britanskih tabloida, razlog zbog kojeg je Pistorius četiri puta pucao u svoju djevojku mogao bi biti 24-godišnji Francois Hougaard, bivši momak njegove djevojke, ali i Oscarov dobar prijatelj.

Van Zyl je posjetio svog klijenta u policijskoj stanici u Pretoriji, gdje je od petka zadržan u pritvoru, prenose agencije.

Ovaj slučaj šokirao je Južnoafrikance koji Pistoriusa poštuju zbog skromne prirode i velikih uspjeha u prevladavanju nedaća, zbog čega je postao i međunarodna zvijezda, uprkos tome što su mu još kao bebi noge amputirane od potkoljenica.

Pistoriusovi fanovi mu sa svih strana šalju poruke podrške, ali i sponzori, među kojima su velika imena poput kompanija Nike i Oakley.