Svijet
0

VIDEO / Pistorius stigao na saslušanje pokrivajući lice jaknom

FENA
Hapšenje Oscara Pistoriusa (Foto: Arhiv/AFP)
Hapšenje Oscara Pistoriusa (Foto: Arhiv/AFP)
Slavni južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius stigao je u petak ujutro u sudnicu kako bi se suočio s optužbom za ubistvo svoje djevojke, manekenke Reeve Steenkamp, koja je pronađena mrtva u njegovoj kući u blizini Pretorije.

Pistorius je proveo noć u policijskoj stanici. Sud bi trebao donijeti odluku o puštanju na slobodu uz kauciju. Tužioci tvrde da Pistorius treba ostati u pritvoru.

Slavni sportista je stigao do zgrade suda na zadnjem sjedištu policijskog vozila, pokrivajući lice jaknom nakon što je napustio vozilo.

Dopisnik BBC-a iz Pretorije javlja kako će tokom prvog saslušanja vjerovatno biti otkriveni detalji slučaja.

Televizijskim ekipama dopušten je ulazak u sudnicu kako bi snimale saslušanje.

Pistorius je podvrgnut medicinskim i DNK testovima. Njegov advokat Kenny Oldwage izjavio je da je njegov klijent "veoma dobro, očigledno emotivno potresen, ali je dobro".

Očekuje se da da odbrana tokom saslušanja navede da Pistorius ne predstavlja prijetnju po sigurnost i da mu se treba odobriti kaucija.

Također se očekuje da forenzički eksperti nastave s istragom u kući u predgrađu Silver Woods administrativne prijestolnice Južnoafričke Republike, Pretorije, u kojoj je ubijena 29-godišnja Steenkamp.

Dopisnici javljaju da je hapšenje slavnog sportiste zapanjilo zemlju u kojoj je on smatran nacionalnim junakom.

On je prošle godine u Londonu ušao u historiju kada je postao prvi dvostruki amputirac koji se natjecao na Olimpjskim igrama.