Optužen za ubistvo djevojke
0

Oscar Pistorius danas na sudu, noć proveo u policiji

Klix.ba
Hapšenje Oscara Pistoriusa (Foto: AFP)
Hapšenje Oscara Pistoriusa (Foto: AFP)
Južnoafrički olimpijski i paraolimpijski atletičar Oscar Pistorius će se danas pojaviti na sudu, gdje će biti optužen za ubistvo svoje djevojke, manekenke Reeve Steenkamp, koja je ubijena u njihovom domu u blizini Pretorije.

Nakon što je proveo noć u policijskoj stanici, Pistorius će se danas pojaviti pred sudijom. Sudija će odmah danas odlučiti da li će mu biti određena kaucija ili ne. Tužioci će tražiti da Pistorius ostane u pritvoru. Javnost očekuje da će na saslušanju biti otkiveni novi detalji tužilaštva i odbrane vezani za ovaj slučaj.

Forenzički eksperti i dalje pretražuju kuću u zajednici Silver Woods u kojoj je ubijena 29-godišnja Steenkamp. Dopisnici BBC-a javljaju da je hapšenje 26-godišnjeg Pistoriusa zapanjilo cijelu naciju koja ga smatra nacionalnim herojem.

On je ušao u historiju kada se prošle godine kao dvostruki amputirac takmičio na Olimpijskim igrama uz pomoć proteza od karbonskih vlakana.

Policija je pozvana u njegov dom u četvrtak ujutro. Tamo su zatekli bolničare koji su pokušavali održati u životu Steenkamp, koja je imala četiri rane na glavi i gornjem dijelu tijela, nanesene pištoljem kalibra 9 mm.

Prema prvim izvještajima, Pistorius je greškom pucao u svoju djevojku misleći od nje da je pljačkaš. Iz policije je rečeno da su susjedi čuli vriske i galamu otprilike u vrijeme kada se desila pucnjava te da su oni i ranije dolazili na tu adresu zbog raznih incidenata i svađa.

Južna Afrika je jedna od zemalja sa najvećom stopom kriminala u svijetu i mnogi stanovnici posjeduju oružje kojim se štite od pljačkaša.