Ozbiljne optužbe
0

Vojniku koji je odavao američke tajne WikiLeaksu prijeti doživotna robija

SRNA
Bradley Manning
Bradley Manning
Vojni analitičar Bradley Manning pojavio se danas na saslušanju zbog sumnje da je krao i odavao povjerljive podatke američke vojske sajtu WikiLeaks, kao i zbog teške optužbe za pomaganje neprijatelju.

WikiLeaks je prošle godine objavio nekoliko stotina hiljada osjetljivih diplomatskih dokumenata, u kojima su otkriveni, do tada za javnost nepoznati stavovi američkih zvaničnika, ali i povjerljivi podaci vezani za rat u Iraku i Afganistanu.

   Manning (23), koga američka vojska sumnjiči da je bio "izvor" dokumenata koji su našli svoj put do WikiLeaksa, suočen je sa više optužbi, uključujući i tešku optužbu da je "pomagao neprijatelju".

   On je prvobitno, kad je uhapšen u maju 2010, držan pod optužbom da je nezakonito došao do snimka na kome se vidi stradanje na desetine ljudi, uključujući dvojicu novinara agencije Reuters, u napadu helikoptera američke vojske u Iraku, a koji je WikiLeaks kasnije objavio.

   Saslušanje, na kome treba da se odredi da li ima dovoljno dokaza za pokretanje sudskog procesa, trajat će tokom vikenda u vojnoj bazi u Merilendu, a za subotu su već najavljeni protesti podrške Manningu.

   Američka državna sekretarka Hilary Clinton u četvrtak je izjavila da su postupci osumnjičenog vojnika bili "štetni i za žaljenje".

   Manningovi advokati, međutim, tvrde da objavljivanje dokumenata nije uzrokovalo nikakvu štetu.
   Ukoliko bi bio osuđen po svim tačkam optužbe, Manningu kao maksimalna kazna prijeti doživotna robija, a za najtežu optužbu da je sarađivao sa neprijateljem prijeti mu smrtna kazna, što je malo vjerovatno da se dogodi s obzirom da je iz vojske najavljeno da neće tražiti kaznu smrću.