|

Vojniku koji je odavao američke tajne WikiLeaksu prijeti doživotna robija

Vojniku koji je odavao američke tajne WikiLeaksu prijeti doživotna robija
0
S
SRNA
16.12.2011. u 20:10
54
komentara
0

dijeljenja
Vojniku koji je odavao američke tajne WikiLeaksu prijeti doživotna robija Bradley Manning
Vojni analitičar Bradley Manning pojavio se danas na saslušanju zbog sumnje da je krao i odavao povjerljive podatke američke vojske sajtu WikiLeaks, kao i zbog teške optužbe za pomaganje neprijatelju.
WikiLeaks je prošle godine objavio nekoliko stotina hiljada osjetljivih diplomatskih dokumenata, u kojima su otkriveni, do tada za javnost nepoznati stavovi američkih zvaničnika, ali i povjerljivi podaci vezani za rat u Iraku i Afganistanu.

Manning (23), koga američka vojska sumnjiči da je bio "izvor" dokumenata koji su našli svoj put do WikiLeaksa, suočen je sa više optužbi, uključujući i tešku optužbu da je "pomagao neprijatelju".

On je prvobitno, kad je uhapšen u maju 2010, držan pod optužbom da je nezakonito došao do snimka na kome se vidi stradanje na desetine ljudi, uključujući dvojicu novinara agencije Reuters, u napadu helikoptera američke vojske u Iraku, a koji je WikiLeaks kasnije objavio.

Saslušanje, na kome treba da se odredi da li ima dovoljno dokaza za pokretanje sudskog procesa, trajat će tokom vikenda u vojnoj bazi u Merilendu, a za subotu su već najavljeni protesti podrške Manningu.

Američka državna sekretarka Hilary Clinton u četvrtak je izjavila da su postupci osumnjičenog vojnika bili "štetni i za žaljenje".

Manningovi advokati, međutim, tvrde da objavljivanje dokumenata nije uzrokovalo nikakvu štetu.

Ukoliko bi bio osuđen po svim tačkam optužbe, Manningu kao maksimalna kazna prijeti doživotna robija, a za najtežu optužbu da je sarađivao sa neprijateljem prijeti mu smrtna kazna, što je malo vjerovatno da se dogodi s obzirom da je iz vojske najavljeno da neće tražiti kaznu smrću.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...