|

Manning neće svjedočiti na saslušanju o WikiLeaksu

Manning neće svjedočiti na saslušanju o WikiLeaksu
0
F
FENA
22.12.2011. u 09:52
0
komentara
0

dijeljenja
Manning neće svjedočiti na saslušanju o WikiLeaksu Bradley Manning
Američki vojnik Bradley Manning, optužen za odavanje američkih tajnih diplomatskih i vojnih podataka internetskoj stranici WikiLeaks, u srijedu se odrekao mogućnosti da svjedoči na vojnoj raspravi o njegovom slučaju, koja se vodi u bazi Fort Meade kraj Washingtona.
Umjesto toga, Manningovi advokati su saslušanje u srijedu iskoristili da pozovu samo dva svjedoka odbrane, nakon što su tužioci u prethodna četiri dana izveli 20 svjedoka.

Nakon što su dvojicu svjedoka ispitivali 35 minuta, advokati su završili s iznošenjem odbrane, izvijestili su američki mediji.

Manning (23) je optužen za najveće odavanje povjerljivih obavještajnih podataka u historiji SAD-a, krađu gotovo 750.000 povjerljivih dokumenata State Departmenta i Pentagona i njihovo doturanje WikiLeaksu, koji je objavio mnoge od tih dokumenata.

Sadašnje saslušanje dio je postupka u kojem se treba utvrditi imali li dovoljno dokaza da bude izveden pred vojni sud.

Jedan od svjedoka odbrane, narednik Daniel Padgett, svjedočio je o nekoliko Manningovih provala bijesa dok je optuženi službovao kao obavještajni analitičar u Bagdadu. Potvrdio je da te Manningove ispade nije prijavio nadređenim oficirima, inače bi u suprotnom optuženi izgubio sigurnosno odobrenje za pristup povjerljivim materijalima.

Manningov advokat David Coombs njegov je iskaz iskoristio da podupre tezu kako je vojska trebala znati da Manning ima probleme s emocijama i držati ga podalje od povjerljivog materijala.

Drugi svjedok, kapetan Barclay Keay, koji je u decembru 2009. bio oficir u Manningovoj obavještajnoj jedinici, potvrdio je da su vojnici slušali glazbu dok su analizirali povjerljive materijale.

U novinskim izvještajima prije saslušanja se navodilo da je Manning prebacivao povjerljive dokumente na CD-ove dok se pretvarao da sluša Lady Gagu. Keay je potvrdio da je Manning "želio biti dobar vojnik i da je obavljao dobar analitički posao".

Svjedoci optužbe u svojim su iskazima potvrdili da je Manning učitao 400.000 terenskih izvještaja ministarstva odbrane iz Iraka i 90.000 istovjetnih dokumenata iz Afganistana. Također su izneseni dokazi da je optuženi učitao više od 250.000 diplomatskih bilješki State Departmenta.

Očekuje se da će saslušanje završiti u četvrtak završnim riječima, nakon sedam dana svjedočenja i iznošenja pravnih argumenata.

Počevši krajem 2010. u razdoblju od nekoliko mjeseci, WikiLeaks je objavio hiljade dokumenata u međunarodnim medijima, uzrokujući SAD-u diplomatske neugodnosti i navodnu zabrinutost za sigurnost. Među tim su dokumentima i video snimke napada američkog borbenog helikoptera u Bagdadu iz 2007., u kojem je ubijeno 12 osoba, uključujući i snimatelja novinske agencije.

Manning, koji će u subotu napuniti 24 godine, optužen je u 22 tačke za kršenje vojnih zakona, uključujući i za pomaganje neprijatelju. Ako dođe do suđenja i on bude proglašen krivim može dobiti smrtnu kaznu, a vojni tužioci su naznačili da je ne namjeravaju tražiti, već će umjesto toga zatražiti doživotnu zatvorsku kaznu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.