{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Manning neće svjedočiti na saslušanju o WikiLeaksu

F
22.12.2011. u 09:52
0
0
Manning neće svjedočiti na saslušanju o WikiLeaksu
0
Manning neće svjedočiti na saslušanju o WikiLeaksu
Bradley Manning
Američki vojnik Bradley Manning, optužen za odavanje američkih tajnih diplomatskih i vojnih podataka internetskoj stranici WikiLeaks, u srijedu se odrekao mogućnosti da svjedoči na vojnoj raspravi o njegovom slučaju, koja se vodi u bazi Fort Meade kraj Washingtona.
Umjesto toga, Manningovi advokati su saslušanje u srijedu iskoristili da pozovu samo dva svjedoka odbrane, nakon što su tužioci u prethodna četiri dana izveli 20 svjedoka.

Nakon što su dvojicu svjedoka ispitivali 35 minuta, advokati su završili s iznošenjem odbrane, izvijestili su američki mediji.

Manning (23) je optužen za najveće odavanje povjerljivih obavještajnih podataka u historiji SAD-a, krađu gotovo 750.000 povjerljivih dokumenata State Departmenta i Pentagona i njihovo doturanje WikiLeaksu, koji je objavio mnoge od tih dokumenata.

Sadašnje saslušanje dio je postupka u kojem se treba utvrditi imali li dovoljno dokaza da bude izveden pred vojni sud.

Jedan od svjedoka odbrane, narednik Daniel Padgett, svjedočio je o nekoliko Manningovih provala bijesa dok je optuženi službovao kao obavještajni analitičar u Bagdadu. Potvrdio je da te Manningove ispade nije prijavio nadređenim oficirima, inače bi u suprotnom optuženi izgubio sigurnosno odobrenje za pristup povjerljivim materijalima.

Manningov advokat David Coombs njegov je iskaz iskoristio da podupre tezu kako je vojska trebala znati da Manning ima probleme s emocijama i držati ga podalje od povjerljivog materijala.

Drugi svjedok, kapetan Barclay Keay, koji je u decembru 2009. bio oficir u Manningovoj obavještajnoj jedinici, potvrdio je da su vojnici slušali glazbu dok su analizirali povjerljive materijale.

U novinskim izvještajima prije saslušanja se navodilo da je Manning prebacivao povjerljive dokumente na CD-ove dok se pretvarao da sluša Lady Gagu. Keay je potvrdio da je Manning "želio biti dobar vojnik i da je obavljao dobar analitički posao".

Svjedoci optužbe u svojim su iskazima potvrdili da je Manning učitao 400.000 terenskih izvještaja ministarstva odbrane iz Iraka i 90.000 istovjetnih dokumenata iz Afganistana. Također su izneseni dokazi da je optuženi učitao više od 250.000 diplomatskih bilješki State Departmenta.

Očekuje se da će saslušanje završiti u četvrtak završnim riječima, nakon sedam dana svjedočenja i iznošenja pravnih argumenata.

Počevši krajem 2010. u razdoblju od nekoliko mjeseci, WikiLeaks je objavio hiljade dokumenata u međunarodnim medijima, uzrokujući SAD-u diplomatske neugodnosti i navodnu zabrinutost za sigurnost. Među tim su dokumentima i video snimke napada američkog borbenog helikoptera u Bagdadu iz 2007., u kojem je ubijeno 12 osoba, uključujući i snimatelja novinske agencije.

Manning, koji će u subotu napuniti 24 godine, optužen je u 22 tačke za kršenje vojnih zakona, uključujući i za pomaganje neprijatelju. Ako dođe do suđenja i on bude proglašen krivim može dobiti smrtnu kaznu, a vojni tužioci su naznačili da je ne namjeravaju tražiti, već će umjesto toga zatražiti doživotnu zatvorsku kaznu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: