Engleska studija
0

Vojni ciljevi u drugom planu: Civili čine više od 90 posto žrtava sukoba u gradovima

V. K.
Posljednja dešavanja u Gazi pokazala svu surovost rata (Foto: EPA-EFE)
Posljednja dešavanja u Gazi pokazala svu surovost rata (Foto: EPA-EFE)
Predstavnici humanitarne organizacije "Akcija protiv oružanog nasilja" objavili su studiju koja se odnosi na sukobe koji se odvijaju u gradovima te su istakli kako su uprkos tvrdnji o legitimnim vojnim ciljevima, većinu žrtava predstavljali civili.

Organizacija je analizirala sukobe u naseljenim područjima širom svijeta koji su se dešavali prethodnih 10 godina. Kako ističu, studija je pokazala kako su civili činili 91 posto ubijenih ili povrijeđenih tokom sukoba što predstavlja ukupno 238.892 civila.

"Kada se oružje koristi u gradovima, civili čine najveći broj žrtava. Tako je bilo sada u Gazi, a tako je bilo i prije 10 godina u Iraku i šire", rekao je Iain Overton, izvršni direktor organizacije "Akcija protiv oružanog nasilja".

Studija se temeljila na praćenju 29.000 incidenata u 123 zemlje, a najgori zločin koji je zabilježen jeste onaj u Somaliji, tačnije u glavnom gradu Mogadishu gdje je bomba aktivirana u naseljenom području ubila ili ranila 828 osoba.

Iako je Irska pokrenula određene inicijative koje bi imale za cilj ograničiti upotrebu oružja u naseljenim područjima, druge države svijeta poput SAD-a, Izraela, Francuske i Velike Britanije nisu izrazile zadovoljstvo načinom na koji je koncipirana inicijativa Irske.

"Ovoliki broj civilnih žrtava je neprihvatljiv i mora se zaustaviti, inače rizikujemo još jedno desetljeće patnje i razaranja. Pregovori o usvajanju ovakve političke deklaracije su prilika za postavljanje novih standarda u samom ratovanju", rekla je Laura Boillot, koordinatorica humanitarne organizacije koja se bori protiv neselektivne upotrebe oružja.

Područje u kojem su civili pretrpjeli najveću štetu jeste Sirija u kojoj 84 posto žrtava desetogodišnjeg rata predstavljaju civili. Irak je prema studiji druga najteže pogođena zemlja sa 73.471 zabilježenim slučajem stradanja civila u naseljenim područjima. Nakon njih, slijedi Afganistan (49.107), Pakistan 29.666) te Jemen (24.498).

Tamo gdje je bio poznat identitet počinilaca zločina u naseljenim mjestima, državni akteri su stajali iza 128.460 evidentiranih smrtnih slučajeva od čega su 67 posto bili civili. S druge strane, terorističke skupine i drugi nedržavni akteri stali su iza ubistva 132.909 osoba od čega 76 posto predstavljaju civili.

Kada je riječ o samom naoružanju, improvizirane eksplozive naprave usmrtile su 52 posto civlia, dok je 47 posto ubijeno oružjem koje predstavlja sastavni dio vojnih formacija.