Nakon 29 godina
226

Prvi put u Raštanima kod Mostara obilježena godišnjica zločina nad devet bošnjačkih civila

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju stradalim Bošnjacima tokom rata u mostarskom naselju Raštani i vjerskim programom, danas je prvi put zvanično obilježena godišnjica zločina iz 1993. godine, kad je u tom naselju ubijeno devet civila, od kojih troje djece.

Odajući počast stradalim civilima uz porodice žrtava su cvijeće položile brojne delegacije iz političkog i javnog života, a nakon toga su mostarski imami u mjesnom mesdžidu proučili hatma dovu pred duše svih nedužno ubijenih žrtava.

Član Upravnog odbora Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar Adnin Hasić ističe kako je ovo zaboravljeni zločin koji se dogodio u vrijeme oružanog sukobu između Armije RBiH i HVO na području Mostara, koji se do sada nikada nije zvanično obilježavao iako je prošlo 29 godina.

"Raštani su povratničko mjesto, gdje se život ponovo obnovio. Spomen obilježje je izgrađeno 2017. godine i nakon 29 godina povratnici u Raštane inicirali su prema nama kao Udruženju civilnih žrtava rata, da pomognemo u organizaciji obilježavanja godišnjice s obzirom dna to da se tu radi i o žrtvama civilima. Kultura sjećanja je naša obaveza i moramo sačuvati od zaborava sjećanje na sve žrtve", zaključio je Hasić.