Dom naroda PFBiH
52

Usvojen Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata, ukinuta pravna nevidljivost djece rođene zbog rata

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojen je i Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata.

Za ovaj zakon su glasala 44 delegata, 19 je bilo suzdržanih i dva protiv, s civilne žrtve rata su na njegovo usvajanje čekale skoro tri decenije.

Ovim zakonom se ukida zabrana korištenja ostvarenog prava ukoliko korisnik prava napusti BiH duže od tri mjeseca, što je raniji zakon predviđao.

U Zakon su uvedene po prvi put kao kategorije civilnih žrtava rata, žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja te djeca rođena iz ovog zločina, a žrtvama seksualnog nasilja i silovanja i osobama koje su stradalnici zaostalog ratnog materijala ostavljena je mogućnost izbora povoljnijeg prava u kontekstu izbora između lične invalidnine i mjesečnih ličnih primanja.

Ajna Jusić, predsjednica Udruženja "Zaboravljena djeca rata" zahvalila je svima koji su učestvovali u dugogodišnjoj borbi.

"Odgovornost države je da osigura život bez diskriminacije, jednake mogućnosti i dostojanstveno koračanje suverenom, teritorijalno određenom BiH. Također, ovim putem želimo istaći da ovo nije i nikad neće biti tema za političko trgovanje i prepucavanje. Ovo je tema na kojoj smo mi, djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja zajedno sa majkama, preživjelim neumorno radili kako sa prošlom Vladom, tako i sa sadašnjom. Ovo je tema zbog koje smo ogolili naše najbolnije u društvu kako bismo pokazali najistrajnije i najhrabrije što nosimo u sebi, za sebe, za društvo, za našu djecu", navela je Jusić.