Gaddafi optužuje
0

"Vojna intervencija zapada je čista agresija"

SRNA
Foto: ITN
Foto: ITN
Libijski vođa Moamer Gaddafi upozorio je danas Zapad da će vojna intervencija u Libiji biti "čista agresija" na njegovu zemlju.

U pismu UN i liderima Francuske i Britanije Gadafi je rekao da će vojna akcija biti velika nepravda i čista agresija.

"Zažalićete ako uradite nešto što predstavlja miješanje u naše unutrašnje stvari", navodi se u pismu, koje je novinarima pročitao portparol vlade Musa Ibrahim.

Gaddafi je u odvojenom pismu poručio SAD da su on i svi Libijci "spremni da umru" u odbrani svoje zemlje.

U međuvremenu, tenkovi Gaddafijevih snaga ušli su u grad Benghazi, koji je uporište pobunjenika uprkos tome što je vlada juče proglasila prekid vatre.

Britanska medijska kuća BBC javila je da je iznad Benghazija oboren borbeni avion libijskih snaga i da tenkovi stoje na mostu unutar ovog grada.

Pozivajući se na očevice, agencija reuters javila je da su pro-Gaddafijeve snage jutros otvorile artiljerijsku vatru na grad Misrata, kao i da u samom gradu nema vode.
Lideri Velike Britanije, SAD, Francuske i arapskih zemalja sastaju se danas u Parizu radi razgovora o vojnoj akciji, sat prije širih međunarodnih razgovora o Libiji.

Evropski lideri razgovaraće sa američkim državnim sekretarom Hillary Clinton i predstavnicima EU i Arapske lige o koordinaciji aktivnosti u vezi sa vojnom intervencijom u Libiji, kako bi se zaustavili napadi Gadafija na pobunjeničke snage.

Libija je juče proglasila jednostrani prekid vatre nakon što je Vijeće sigurnosti  UN izglasao rezoluciju kojom je omogućeno uvođenje zone zabrane leta iznad te sjevernoafričke države i otvoren put stranoj vojnoj intervenciji.