Svijet
0

Libija proglasila prekid vatre, Zapad se priprema za napad

FENA
Libija je danas proglasila obustavu vatre u cijeloj zemlji kako bi se zaštitili civili u skladu s rezolucijom Ujedinjenih nacija, dok se zemlje Zapada pripremaju za oružane akcije kako bi uvele zonu zabrane leta.

Ministar vanjskih poslova Mussa Kussa je saopćio danas poslije podne da su "odlučili poduzeti momentalnu obustavu vatre i prekinuti sve vojne operacije".

On je rekao da "Libija pridaje veliki značaj zaštiti civila" i dodao da će vlasti također zaštititi sve strance i svu stranu imovinu u Libiji.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojio je sinoć rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba "svih neophodnih mjera" da bi se zaštitili civili od napada trupa Moammera Gaddafija.

Francuska je u prvom reagiranju na saopćenje Tripolija poručila da ostaje suzdržana prema saopćenju o obustavi vatre libijske vojske jer se "opasnost na terenu nije promijenila".

U samoj Libiji, prema izvještajima agencija koje se pozivaju na izjave pobunjenika i svjedoka, borbe su vođene između pobunjenika i snaga lojalnih Moammeru Gaddafiju u gradovima Zintan, Nalut i Misrati u zapadnoj Libiji.

Libijski lider Moammer Gaddafi je poslije usvajanja Rezolucije UN-a promijenio taktiku i više ne planira slanje vojske na pobunjeničko uporište u Benghazi. Gaddafijev sin Saif el-Islam rekao je CNN-u da vojska neće biti poslana u Benghazi, već da će zauzeti pozicije oko uporišta. Po njegovim riječima razlog za takvu odluku je "humanitarne" prirode.

Vlada navodno planira jedino da pošalje policiju i protuterorističke jedinice da razoružaju pobunjenike, ali da vojska neće napasti Benghazi, kako je to ranije najavljivao Gaddafi.

Koalicija zapadnih zemalja mobilizira se danas za poduzimanje brzih zračnih udara protiv Libije nakon što su Ujedinjene nacije odobrile vojne akcije kako bi se spriječilo da trupe libijske vlade unište pobunjenike.

Očekuje se da će Sjedinjene Države, Britanija i Francuska uputiti svoje avione na snage Moammera Gaddafija pošto su osigurale odobrenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Premijer David Cameron izjavio je danas da će Britanija "u narednim satima" poslati borbene avione kako bi pomogla da se uvede zona zabrane leta nad Libijom.

Kameron je rekao poslanicima da će se Britanija pridružiti operaciji, koju je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, u zaustavljanju Moammera Gaddafija da poduzima "brutalne napade u kojima koristi zračne, kopnene i pomorske snage" protiv pobunjenika u Benghaziju.

Cameron je rekao da se radi o spašavanju života i zaštiti naroda u Libiji i insistirao da nije riječ o "izboru vlasti u Libiji".

Pariz je također upozorio da predstoji neposredna vojna akcija. Do udara će doći "brzo...u roku od nekoliko sati", izjavio je jutros glasnogovornik francuske vlade Francois Baroin.

Cilj te operacije će biti da se "zaštiti libijski narod i da mu se omogući da ide dokraja u svojim zahtevima za slobodom, što znači obaranje Gaddafijevog režima", rekao je Baroin za radio RTL.

Italija će ponuditi svoje vojne baze radi primjene rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, rekli su izvori iz talijanske vlade. Zračna baza Sigonela na Siciliji, koja pruža logističku podršku Šestoj floti američke mornarice, jedna je od najbližih baza NATO-a Libiji i mogla bi biti iskorištena za bilo kakvu vrstu vojne operacije. Baze i trupe za operaciju ponudila je i Španija.

Britaniji, Francuskoj i SAD-u mogla bi se pridružiti i Kanada, koja prema kanadskim medijima planira poslati šest borbenih aviona CF-18. Norveška je saopćila da će učestvovati u operaciji, Belgija će poslati šest aviona F16, a Danska čeka odobrenje parlamenta da se uključi u akciju sa svojim F-16 avionima. Poljska je ponudila logističku podršku, ali ne i učešće u borbenim operacijama.

Predstavnici NATO zemalja danas imaju sastanak na kome će odlučiti kakvu će ulogu i da li će je uopće imati u tim operacijama.

Zapadnim zemljama bi se u akciji mogle pridružiti arapske države budući da je Arapska liga tražila od međunarodne zajednice da uvede zonu zabrane leta nad Libijom.

Analitičari kažu da Francuska, Britanija i njihovi saveznici čine korak u nepoznato poduzimajući vojnu intervenciju na Libiju koja može da vodi u sukob bez kraja. Dok jedni upozoravaju da to vodi u katastrofu, drugi kažu da Zapad nije imao izbora, prenio je Tanjug.