{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Mornarica NATO-a provodit će embargo Libiji"

F
22.3.2011. u 18:54
0
9
"Mornarica NATO-a provodit će embargo Libiji"
0
"Mornarica NATO-a provodit će embargo Libiji"
Foto: AP
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u utorak je saopćio da je Savez odlučio angažirati mornaricu radi provedbe odluke o embargu na oružje za Libiji te da je dovršio planove za pomoć u provedbi odluke o zoni zabrane leta.
"NATO je odlučio pokrenuti operaciju provedbe embarga na oružje za Libiju. Svi saveznici su odlučni preuzeti svoju odgovornost kako bi se, u okviru rezolucije UN-a, zaustavilo nedopustivo nasilje protiv libijskih civila", kaže se u saopćenju glavnog tajnika objavljenom nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine ambasadori 28 zemalja članica.

Rasmussen dodaje da NATO aktivira svoje brodove i avione u centralnom dijelu Mediterana.

"Oni će voditi operaciju nadzora, izvještavati i, bude li potrebno, sprječavati brodove za koje se sumnja da prevoze nelegalno oružje ili plaćenike. Istovremeno, NATO je dovršio planove pomoći u provedbi zone zabrane leta, kako bismo, bude li potrebe, na jasno definiran način dali naš doprinos međunarodnim naporima za zaštitu libijskog naroda od nasilja Gadafijevog režima", ističe Rasmussen.

Ambasadori članica NATO-a sastaju se svaki dan već sedam dana zaredom kako bi raspravljali o ulozi Saveza u međunarodnoj operaciji u Libiji.

Tri zemlje članice Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska od prošle subote predvode vojnu akciju, primjenjujući Rezoluciju 1973 kojom se uvodi zona zabrane leta u Libiji.

Većina članica NATO-a stavile su svoje avione na raspolaganje međunarodnoj koaliciji i traže da NATO preuzme zapovjedništvo nad operacijom u Libiji. S tim se ne slaže Francuska koja želi da NATO u ovoj operaciji ima sporednu odluku kako se javno mnijenje u arapskom svijetu ne bi okrenulo protiv Zapada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: