Sastanak u Parizu
0

Sve je spremno za napad na Libiju

FENA
Međunarodna zajednica mora djelovati brzo povodom situacije u Libiji, rekao je u subotu francuski vladin izvor nakon što su snage lojalne libijskom vođi Moammeru Gaddafiju navodno napale uporište pobunjenika u Benghaziju.

"Sve je spremno (za djelovanje) ali je sada potrebna politička odluka. Jasno je da moramo da djelujemo brzo", rekao je izvor uoči početka sastanka u Parizu na kome Francuska s predstavnicima arapskih i afričkih država, kao i zemalja Zapada treba da razgovara o vojnoj intervenciji protiv Libije, prenosi Reuters.

Francuska, Sjedinjene Države, Velika Britanija i arapske države zatražile su od libijskog lidera da zaustavi svoju vojsku i uspostavi normalno snabdijevanje strujom i vodom u "odsječenim gradovima" pod kontrolom pobunjenika.

Od libijskih vladinih snaga zatraženo je da zaustave napredovanje ka glavnom uporištu opozicije, Benghaziju na istoku zemlje i da se povuku iz još tri grada - Misrate, Zavwiye i Adjabiye.

U Parizu i Londonu zasad ne komentarišu izvještaje o napadima libijskih snaga na pobunjenike u Benghaziju i drugim mjestima na istoku zemlje.

U Bruxellesu se danas sastaju i ambasadori NATO zemalja radi dogovora o planovima za moguću zajedničku operaciju protiv Libije. Jedan diplomata NATO-a je rekao da odluka da li će Alijansa dejstvovati protiv Libije, treba da bude donesena prije nedjelje, ali je dodao da "očigledno pritisak raste da se nešto učini sada".

Prema najnovijim izvještajima agencija, Gaddafijeve snage ulaze u Benghazi, prkoseći zahtjevima svijeta da hitno prekinu vatru.

Libijska vlada je juče saopćila da se pridržava proklamovanog prekida vatre. Naredovanje Gaddafijevih snaga uslijedilo je uoči razgovora u Parizu na kojima će uz arapske lidere učestvovati i američka državna tajnica Hillary Clinton.

Libijski pobunjenici tvrde od jutros da su snage lojalne Gaddafiju ušle u Benghazi, dok vlada to demantuje i kaže da su pobunjenici napali Gaddafijeve snage u blizini tog pobunjeničkog uporišta na istoku zemlje.