Svijet
20

Vođa pravoslavne crkve u Kijevu: Putin je pod uticajem sotone

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Predsjednik Vladimir Putin pao je pod sotonin utjecaj i suočen je s vječnim prokletstvom ako se ne pokaje, izjavio je čelnik kijevske patrijaršije u subotu u neuobičajeno žestokoj izjavi okrivljujući ruskog lidera za rat u Ukrajini.

Patrijarh Filaret predvodi kijevskom patrijaršijom, ogrankom pravoslavne crkve koja se odvojila od Moskve 1992. godine nakon pada Sovjetskog saveza i proglašenja nezavisne Ukrajine.

Njegova crkva, suparnica moskovskoj patrijaršiji koja je blisko povezana s Putinom, snažno podržava ukrajinski nacionalitet i borbu vlade u Kijevu da porazi proruske separatiste na istoku Ukrajine.

"S velikim žaljenjem moram ovo javno reći. Među vođama ovog svijeta pojavio se novi Kain, ne po imenu već po činovima", kazao je patrijarh Filaret, misleći na bibilijskog lika koji je ubio svog brata Abela.

"Poput prvog bratomorstva u historiji, ovi činovi pokazuju da je gore spomenuti lider pao pod uticaj Sotone", rekao je on u saopćenju koje je objavljeno na web stranici patrijaršije na ukrajinskom, ruskom i engleskom jeziku.

Saopćenje pod naslovom "Novi Kain" objavljeno je na prvi dan prekida vatre između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika, a najmanje 2.600 ljudi je poginulo u sukobima na istoku Ukrajine koji su počeli u aprilu.

Putin je kršteni pravoslavac i uspostavio je bliske odnose s ruskom pravoslavnom crkvom koju smatra vrijednim saveznikom u borbi protiv dekadentnog zapadnog svijeta.

Filaret, koji je nedavno preuzeo vodstvo nad kijevskom patrijaršijom, rekao je da je Putin s namjerom izazvao sukob u Ukrajini tako što je poslao plaćenike, vojnike i oružje preko granice i širi laži preko ruskih masovnih medija o onome što se stvarno dešava.

Putin negira da je poslao ruske vojnike u Ukrajinu i da naoružava separatiste uprkos onom što pristalice Kijeva i zapada kažu.

"Ovaj vladar je jedan cinični lažov koji kaže da njegova zemlja ne učestvuje u sukobu u Ukrajini iako je sve uradio kako bi podstaknuo sukob i održavao ga", navodi Filaret.

"On sebe naziva bratom ukrajinskog naroda, ali sudeći prema njegovim činovima on je uistinu postao novi Kain jer prolijeva krv svoje braće i laže cijeli svijet", dodaje patrijarh.

Filaret je zatražio od pravoslavaca da se mole za Putina da "dođe pameti" u protivnom, patrijarh dodaje, "sramotno će okončati i provest će vječnost u paklu".