Nakon pokolja u školi u Newtownu
29

Vlada SAD-a razmišlja o zabrani posjedovanja jurišnog oružja

FENA
Bijela kuća razmišlja o sveobuhvatnom pristupu obuzdavanju nasilja vatrenim oružjem u Sjedinjenim Američkim Državama i ne misli samo na ponovno uvođenje zabrane posjedovanja jurišnog oružja, saznao je The Washington Post iz više izvora uključenih u razgovore o toj temi.

Radna skupina pod vodstvom potpredsjednika Joea Bidena ozbiljno razmišlja o mjerama koje podupiru važni čelnici službi sigurnosti, a koje bi zahtijevale obaveznu provjeru osoba koje kupuju vatreno oružje, praćenje kretanja i prodaje oružja u nacionalnoj bazi podataka, bolju provjeru mentalnog zdravlja i strožije kazne za nošnje oružja u blizini škola ili davanje oružja maloljetnicima, kažu ti izvori, piše WP u nedjelju.

Da bi takve promjene prošle, Bijela kuća razvija strategije kojima će zaobići Nacionalnu udrugu za vatreno oružje (NRA), a jedan izvor kaže da će možda tražiti potporu od Wal-Marta i drugih prodavača oružja jer bi i njima te mjere koristile.

Savjetnici u Bijeloj kući u redovnim su kontaktima sa savjetnicima njujorškoga gradonačelnika Michaela R. Bloomberga, otvorenoga zagovornika kontrole vatrenog oružja, koji bi se mogao pokazati kao snažan saveznik.

Bidenova grupa osnovana je u decembru nakon pokolja u školi u Newtownu u Conecticutu.

Tada je poremećeni mladić ubio 20 djece i šestero odraslih u školi, prije toga svoju majku i na kraju sebe.