|

Obama podržava zakon o zabrani poluautomatskog oružja

Obama podržava zakon o zabrani poluautomatskog oružja
1
F
FENA
18.12.2012. u 22:15
10
komentara
1

dijeljenja
Obama podržava zakon o zabrani poluautomatskog oružja Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama podržava napore senatorke Dijane Feinstein za ponovno uvođenje zabrane proizvodnje poluatomatskog oružja za civilnu upotrebu, kao i svakog zakona kojim bi se prevazišli propusti u prodaji oružja, saopćila je u utorak Bijela kuća.
"Jasno je da kao nacija nismo učinili dovoljno da se pozabavimo problemom nasilja vezanog za oružje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće James Carney.

Carney je istakao da Obama "želi da pokrene (stvari) u narednim sedmicama", prenio je Reuters.

Poslije stravičnog masakra u osnovnoj školi u Connecticutu u kome je ubijeno 20 djece, senatorka iz redova demokrata Diana Feinstein saopćila je u nedjelju da namjerava da predloži zakon kojim se zabranjuje proizvodnja poluatomatskog oružja za civilnu upotrebu na prvom zasjedanju novog saziva Kongresa u januaru.

"Predstavit ću (zakon) u Senatu i isti zakon bit će predstavljen u Predstavničkom domu, zakon o zabrani poluautomatskog oružja", rekla je senatorka iz Californije za TV stanicu NBC.

Upitana da li će predsjednik SAD Barack Obama, takođe demokrata, podržati ovaj zakon, dugogodišnja političarka iz Californije je odgovorila da vjeruje da hoće.

Ipak, da bi ovakav zakon prošao kroz podijeljeni Kongres i demokrate i republikanci u Predstavničkom domu i Senatu morali bi da ga podrže, prenio je AFP.

Savezna zabrana poluautomatskog oružja koja je stupila na snagu 1994., istekla je 2004. i pokušaji da se ponovo oživi su doživjeli neuspjeh.

Obama je podržavao obnavljanje ovog zakona tokom izborne trke za predsjednika 2008. ali tokom prvog mandata to nije postavio kao prioritet, podsjetio je Tanjug.

Masakr u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu u petak kada je 20-godišnji Adam Lanca ubio 20 djece, starosti šest ili sedam godina i šest odraslih osoba, ponovo je pokrenuo pozive Obami da pokrene pitanje kontrole oružja.

Žrtve su upucane nekoliko puta iz poluautomatskog oružja, a neki od đaka bili su ubijeni sa male razdaljine.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...