Država New York usvojila jedan o najstrožijih zakona o kontroli naoružanja

F
FENA
16.1.2013. u 08:39
1
4
Država New York usvojila jedan o najstrožijih zakona o kontroli naoružanja
1
Država New York usvojila jedan o najstrožijih zakona o kontroli naoružanja
Parlament američke savezne države New Yorka u utorak je usvojio jedan od najstrožih zakona o kontroli naoružanja u SAD-u, što je prva zakonodavna akcija poduzeta nakon tragičnog pokolja u osnovnoj školi u susjednom Connecticutu.
Zakon su prihvatili i donji dom parlamenta u kojem većinu imaju demokrati i gornji dom u kojem su većina republikanci. Zakon je odmah po izglasavanju potpisao guverner Andrew Coumo.

Zakonom se proširuje zabrana za posjedovanje jurišnog oružja, limitira kapacitet spremnika streljiva i uvode nove mjere za držanje oružja podalje od psihički oboljelih. Svo oružje u privatnom vlasništvu u državi morat će se ponovo registrirati.

Guverner Coumo, demokrat, najavio je usvajanje novog zakona odmah nakon pokolja u Newtownu, kada je poremećeni napadač Adam Lanza ubio 20 djece, šest učiteljica i svoju majku.

"Vjerujem da je ovo najbolji zakon u cijeloj zemlji. Veći dio je čisti zdrav razum. Nažalost, zdrav razum je mnoge izbjegavao dug niz godina", rekao je Coumo, naglasivši da je dosadašnji zakon o kontroli naoružanja imao toliko rupa da je bio neprovediv.

"Američki predsjednik Barack Obama će u srijedu u Bijeloj kući predstaviti svoje prijedloge za smanjenje nasilja vatrenim oružjem u Sjedinjenim Državama", rekao je njegov glasnogovornik u utorak.

"U srijedu će predsjednik Obama i potpredsjednik Joe Biden u Bijeloj kući predstaviti konkretne prijedloge smanjenja nasilja vatrenim oružjem i sprečavanja tragedija poput one u Newtownu u Connecticutu", rekao je Jay Carney.

Obama će govoriti u prisustvu djece koja su pisala Bijeloj kući nakon masakra u Newtownu. Nakon te drame Obama je Bidenu povjerio zadatak da razradi prijedloge borbe protiv oružanog nasilja. Taj najkrvaviji masakr nekoj američkoj školskoj ustanovi u SAD-u ponovno je pokrenuo raspravu o vatrenom oružju. Carney za sada nije iznio pojedinosti o Obaminim prijedozima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: