Svijet
1

Obama: Dan masakra u Newtonu je bio najteži u mandatu

Anadolija
Američki predsjednik Barack Obama, kao najteži dan u svom predsjedničkom mandatu okaraakterisao je oružani napad u osnovnoj školi Sandy Hook u gradu Newtown u kojem su stradala djeca, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Obama je naglasio odlučnost i potrebu za donošenjem izmjena u vezi sa povećaanom kontrolom prodaje oružja istakavši da će lično predložiti čitav paket promjena iza kojeg će stajati u potpunosti.

Prijedlog Nacionalnog udruženja za oružje (NRA) koji se odnosi na uvođenje naoružanih čuvara u škole ocjenio je nedostatnim, pojašnjavaajući pritom kako bi efikasniji bio paket strožijih mjera u domenu prodaje vatrenog oružja.

Obama je izjavio da će mu ovo biti prioritetna tema u drugom mandatu i da se nove promjene neće lako usvojiti, ali da je neophodno uložiti veliki trud i napor kako bi se to postiglo.

"Razgovarat ću i sa Demokratskom i Republikanskom strankom. Smatram da su osobe koje posjeduju vatreno oružje sa velikom količinom municije većinom osobe sa psihičkim smetnjama i da se ne smije dozvoliti situacija da takve osobe mogu doći u posjed naoružanja i ubijati nam djecu i mislim da su toga svjesne obje strane", istakao je Obama.