London
0

Više od 35 država na konferenciji o Libiji

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Ministri spoljnih poslova više od 35 država potvrdili su do sada učešće na konferenciji u Londonu na kojoj će se raspravljati o koalicionoj vojnoj akciji protiv Libije, saopćilo je danas britansko ministarstvo inostranih poslova.

U saopćenju Forin ofisa navedeno je da su učešće na konferenciji potvrdili "američka državna sekretarka Hilari Klinton i šefovi diplomatija iz još više od 35 država".

Forin ofis je naveo da će sastanku, čiji datum još nije utvrđen, prisustvovati i predsjednik Komisije Afričke unije Žan Ping, a ranije je najavljeno učešće generalnog sekretara UN Ban Ki-muna i katarskog premijera Hameda bin Džasema, prenio je AFP.

Na konferenciji će učestvovati sve zemlje koje su dale vojni doprinos provođenju rezolucije UN kojom su usvojene "sve neophodne mjere" za zaštitu civila u Libiji, navedeno je u saopćenju u kome se precizira da će sastanku u Londonu prisustvovati i predstavnici zemalja koje razmišljaju da se priključe vojnoj koaliciji.

Cilj konferencije je da pokaže "jedinstvo namjere međunarodne zajednice, okupljanjem velike grupe zemalja posvećenih boljoj budućnosti naroda Libije", saopćio je Forin ofis.

Vojna intervencija koalicionih snaga u Libiji počela je 19. marta poslije usvajanja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o uvođenju zone zabrane leta, prenose agencije.