Bijela kuća
0

Postignut dogovor o ulozi NATO-a u Libiji

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik SAD Barack Obama postigao je danas dogovor sa Velikom Britanijom i Francuskom o komandnoj ulozi NATO-a u međunarodnoj vojnoj operaciji u Libiji, saopštila je Bijela kuća.

Obama je telefonom razgovarao sa britanskim premijerom Davidom Cameronom i francuskim predsjednikom Nikolasom Sarkozyjem i svi su se saglasili da NATO treba da ima važnu ulogu, navodi se u saopštenju.

Lideri ove tri zemlje ipak nisu precizirali da će misijom ubuduće upravljati političko rukovodstvo Sjevernoatlantske alijanse, jer strahuju da to ne bi prihvatila Turska, članica Alijanse, kao i da bi to umanjilo podršku koju akciji daju arapske zemlje.

Američki zvaničnici izrazili su uvjerenje da će se u narednim danima, poslije Katara, još neke arapske zemlje uključiti u intervenciju u Libiji.

Kancelarija britanskog premijera saopštila je da je saudijski ministar spoljnih poslova princ Saud u razgovoru sa Cameronom u Londonu izrazio snažnu podršku ciljevima koji su navedeni u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN o Libiji.

Zamjenik saudijskog šefa diplomatije Halid Kaim izjavio je da su zapadne snage više orijentisane na pružanje podrške pobunjenicima, nego na zaštitu civila i da su jasno stavile do znanja da žele da ubiju pukovnika Moamera Gadafija.

"To je problem koji možemo da vidimo. Koalicione snage su dio rata protiv jedne legitimne vlasti", rekao je Kaim Reutersu.
On je naglasio da libijska vojska ne izvodi nikakve borbene operacije, osim što dejstvuje u samoodbrani. Iz Misrate su tokom dana stigli izvještaji o nastavku operacija Gadafijeve artiljerije i pogibiji više od 40 ljudi, uključujući četvoro djece.

Kaim je ponovio poziv međunarodnim posmatračima da obiđu Libiju i uvjere se da vlasti poštuju prekid vatre koji je proglašen prošle sedmice.

On je pozvao sve strane, a naročito međunarodnu koaliciju, da prekinu dejstva i izrazio nadu da će uticajni plemenski lideri pomoći da se u zemlji ponovo uspostavi mir.