Svijet
0

Pariz i London pozvali na tranziciju u Libiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska i Velika Britanija pozvale su danas pristalice libijskog lidera Moammera Gaddafija da mu uskrate podršku, a libijsku opoziciju da se uključi u politički proces koji bi utro put njegovom odlasku s vlasti.

"Gaddafi mora smjesta otići", poručili su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron u zajedničkom saopćenju.

"Pozivamo sve njegove pristalice da mu uskrate podršku prije nego što bude prekasno", rekla su dvojica lidera i dodala da bi svi oni koji vjeruju da Gaddafi vodi Libiju u propast trebalo da se uključe u proces političke tranzicije, prenijele su agencije.

Sarkozy i Cameron su pozvali da se u proces tranzicije u Libiji uključe pobunjenički Nacionalno prijelazno vijeće, čiju "predvodničku ulogu" priznaju, lideri civilnog društva, kao i svi oni koji su spremni da se uključe u proces tranzicije u demokratiju.

"Ohrabrujemo ih da počnu nacionalni politički dijalog, koji će označiti početak reprezentativnog procesa tranzicije, ustavnih reformi i priprema za slobodne i pravične izbore", saopćila su dva lidera.

Sarkozy i Cameron su podsjetili da je i Arapska liga u rezoluciji ocijenila da je libijski režim u potpunosti izgubio legitimnost.

Saopćenje dvojice lidera izdato je dan pred početak međunarodne konferencije o Libiji u Londonu.

Sutrašnja konferencija je prvi sastanak "kontakt grupe", u kojoj su Francuska, Velika Britanija i SAD, koje su započele zračnu operaciju protiv Gaddafijevih snaga u Libiji, koju je potom preuzeo NATO.

Na tom sastanku će učestvovati šefovi diplomatije više od 35 zemalja koje, kako je navedeno, žele "bolju budućnost za narod Libije", a među pozvanima su i predstavnici Arapske lige, Jordana i Katara, kao i libijskog prijelaznog vijeća.