Libijska opozicija potvrdila
0

Ubijeno 10.000 ljudi, 20.000 nestalo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snage libijskog čelnika Moammera Gaddafija ubile su tokom sukoba u Libiji najmanje 10.000 ljudi, 20.000 je nestalo, a od 30.000 povrijeđenih četvrtina je u životnoj opasnosti, saopćio je u utorak predstavnik libijskih pobunjenika.

"Gaddafijeve snage su do sada ubile 10.000 ljudi, 20.000 je nestalo, a od 30.000 ozlijeđenih 7.000 je u životnoj opasnosti", rekao je novinarima Ali al-Isawi, predstavnik libijskog opozicijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća.

On je dodao i da opozicija traži dodatne napore međunarodne zajednice kako bi se tokom sukoba u Libiji zaštitili životi civila, prenio je France Presse.

Al-Isawi se novinarima obratio u Luxembourgu, zajedno s još jednim predstavnikom Vijeća Mahmoudom Jibrilom - prvi put otkad se Evropska unije, kao cjelina, sastala s predstavnicima libijskog opozicijskog Vijeća.

Šef francuske diplomatije Alain Juppe rekao je da je ovim sastankom poslan "signal prepoznavanja", iako su Francuska, Italija i Katar jedine zemlje koje su do sada službeno dodijelile diplomatski status Nacionalnom prijelaznom vijeću.

Optuživši NATO da na ovom planu nije učinio dovoljno, Juppe je rekao kako je neprihvatljivo da grad Misrata, koji drže pobunjenici, i dalje bombarduju Gaddafijeve snage.

U međuvremenu su libijski pobunjenici poslali zahtjev za dodatno naoružanje zemljama koje su do sada priznale Nacionalno prijelazno vijeće.

"Dostavili smo popis vojne i tehničke opreme koja nam je potrebna", rekao je novinarima u Benghaziju Abdel Hafiz Ghoga, službeni glasnogovornik Vijeća.

Također u utorak, libijski pobunjenici koji su prisustvovali međunarodnom sastanku u Dohi izjavili su da neće prihvatiti nikakav prijedlog sve dok Gaddafi i njegovi sinovi ne napuste Libiju.

"Nećemo prihvatiti ni saslušati bilo koji prijedlog za političko rješenje prije osnovnog uvjeta - da Gaddafi i njegovi sinovi napuste Libiju", rekao je Mahmoud Shamam uoči sastanka.

Shamam je za AFP potvrdio da će predstavnici Nacionalnog prijelaznog vijeća prisustvovati prvom sastanku kontakt grupe visokih međunarodnih diplomata koji je prošlog mjeseca ugovoren na konferenciji u Londonu.