Doha
0

Italija predlaže naoružavanje libijskih pobunjenika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Otvarajući sastanak novoformirane međunarodne kontakt grupe za Libiju koji se održava u Dohi, princ prestolonasljednik Katara je rekao da libijski narod mora biti snabdijeven oružjem kako bi mogao da se brani.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague, koji kopredsjedava sastankom, kazao je da će taj forum izvršiti pritisak na libijskog lidera Moammara Gaddafija kako bi otišao s vlasti i pozvao učesnike skupa da "izvrše pritisak nad Gaddafijem povodeći rezoluciju UN-a i pojačavajući sankcije".

Hague je naglasio kako treba da se uspostavi privremeni finansijski mehanizam koji bi pomogao plaćanje troškova javnog sektora u dijelovima Libije koje drže pobunjenici.

Generalni tajnik UN-a, Ban Ki-moon pozvao je međunarodnu zajednicu da o Libiji "govori jednim glasom".

Uoči sastanka Italija je objavila kako će zatražiti da se razmotri mogućnost naoružavanja libijskih pobunjenika, ali je belgijski ministar vanjskih poslova Stephen Wanakere je rekao na marginama sastanka da se Belgija protivi naoružavanju pobunjenika i naglasio da rezolucija Vijeća sigurnosti UN to ne podrazumjeva.

Uoči sastanka, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je istakao da Njemačka nije za vojno rješenje u Libiji i naglasio da Gaddafi mora da ode, a generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen se složio sa time da je političko rješenje jedino moguće.

Inače, očekuje se da na ovom sastanku libijski pobunjenici zatraže veće međunarodno priznanje.

Jednodnevnom sastanku kontakt grupe prisustvuju libijski pobunjenici i Gaddafijev bivši ministar vanjskih poslova Moussa Koussa koji je prošlog mjeseca prebjegao u Veliku Britaniju. To je njihov prvi veći javni nastup na međunarodnom planu.

Pobunjenici insistiraju na tome da Koussa nije dio njihovog pokreta ali na Zapadu smatraju da bi on kao bivši član libijske obavještajne službe mogao da pruži vrijedan "insajderski" uvid u tamošnju situaciju.

Na dnevnom redu Kontakt grupe su tri zadatka - da se intenzivira pritisak da Gaddafi napusti položaj, da se sagleda budućnost Libije i ohrabri politička opozicija, i da se osnuje međunarodni fond preko koga bi zemlje mogle da daju donacije i pomognu funkcionisanje neophodnih službi u gradovima koje drže pobunjenici.

Kontakt grupa je formirana na međunarodnoj ministarskoj konferenciji u Londonu 29. marta i uključuje evropske sile, SAD, zemlje Bliskog istoka i niz međunarodnih organizacija.