Libija
0

Kontakt grupa traži Gaddafijev odlazak

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Kontakt grupa za Libiju insistirala je u srijedu u Dohi na nužnosti da Moammer Gaddafi ode kako bi se postiglo rješenje u Libiji i odlučila da izradi financijski mehanizam za pomoć pobunjenicima.

Prema završnom saopćenju koje je pred novinarima pročitao katarski premijer i šef diplomatije šeik Hamad ben Jassem ben Jabr al-Thani, Grupa smatra da "ostanak Gaddafijevog režima prijeti rješavanju krize".

Istaknuta je potreba da se Gaddafi odrekne vlasti kako bi "omogućio libijskom narodu da odluči o svojoj budućnosti".

Kontakt grupa je odlučila uspostaviti "privremeni financijski mehanizam" kako bi se pomoglo Nacionalnom prijelaznom vijeću, organu koji predstavlja pobunjenike što kontroliraju istočni dio zemlje.

Ovaj mehanizam će "osigurati Nacionalnom prijelaznom vijeću i međunarodnoj zajednici sredstva kojim će se odgovoriti na hitne potrebe" regija koje kontroliraju pobunjenici, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se poziva na "trenutni prekid vatre" u Libiji i traži da se trupe pukovnika Gaddafija "povuku iz svih gradova u koje su ušli silom".

Prva sjednica Kontak grupe je održana pod kopredsjedavanjem Velike Britanije i Katara i u prisustvu glavnog tajnika UN-a.

Druga sjednica treba da se održi uskoro u Italiji, navodi se u saopćenju, prenio je AFP.