SAD
0

Viktoru Boutu, "trgovcu smrću" određen datum suđenja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki savezni sudija u državi New York odredio je 12. septembra kao datum početka suđenja nekadašnjem oficiru vojske bivšeg Sovjetskog saveza Viktoru Boutu, za koga se vjeruje da je jedan od najvećih krijumčara oružja na svijetu, prenosi danas Glas Amerike.

Bout se jučer pojavio na saslušanju u New Yorku, što je drugi put da je bio u američkom sudu otkad ga je u novembru Tajland izručio SAD-u.

Čovjek koga zovu "trgovac smrću" optužen je da je koristio flotilu teretnih aviona za prebacivanje oružja pobunjenicima i ekstremistima u Južnoj Americi, Africi i na Bliskom istoku, dok on tvrdi da je rukovodio legitimnom firmom koja se bavi aviotransportom.

Bout je uhapšen na Tajlandu prije dvije godine u tajnoj operaciji tokom koje su se američki agenti predstavili kao članovi kolumbijske pobunjeničke grupe FARC.

Izručen je SAD-u krajem prošle godine, poslije mnogobrojnih pravnih manevara i protivljenja Rusije, koja je izručenje nazvala nezakonitim i političkim činom.

Ruska novinska agencija RIA Novosti navela je izjavu Bouta ranije ovog mjeseca da je odbio ponudu SAD-a za nagodbu, prema kojoj bi morao otkriti svoje veze u Rusiji i drugim zemljama, prenosi Glas Amerike.