Sud u New Yorku
0

"Trgovac smrću" se izjasnio da nije kriv

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Viktor Bout, ruski trgovac oružjem, dan nakon što su ga tajlandske vlasti isporučile SAD izjasnio se juče pred sudom u New Yorku da nije kriv po optužbama za krijumčarenje oružja i terorizam, u procesu koji preti da podrije odnose Washingtona i Moskve.

"Izjavio je da nije kriv", saopštio je jedan od advokata bivšeg pilota sovjetske armije.

Bout  je poznat kao "trgovac smrću".

Sutkinja federalnog suda u New Yorku je nakon ročišta odredila da But bude u pritvoru bez mogućnosti izlaska na slobodu uz kauciju. Njemu je dodijeljen branilac i biće ponovo saslušan 10. januara.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova ocijenilo je hapšenje Bouta kao politički motivisano i da bi ono moglo da podrije napredak u odnosima Vašingtona i Moskve.

Bout (43) je bivši sovjetski vazduhoplovni oficir, koga Amerikanci optužuju da je, kao "trgovac smrću", 90-ih godina 20. vijeka prodavao oružje u zonama sukoba u Africi, Latinskoj Americi i na Srednjem istoku.

Uhapšen je na Tajlandu prije dvije godine, nakon sastanka s američkim agentima koji su se predstavili kao pripadnici kolumbijskog gerilskog pokreta FARC. 
On je posljednje dvije godine proveo u zatvoru u Tajlandu, a vlada te zemlje prije tri dana odlučila je da ga preda SAD, bez obzira na rusko protivljenje. Takozvani "trgovac smrću" sada se suočava sa optužbama za planiranje prodaje oružja i mogao bi da bude osuđen na doživotnu robiju. 

Rusija je oštro protestovala zbog - kako navode - nelegalne ekstradicije Bouta sa Tajlanda u SAD, smatrajući da je to rezultat velikog političkog pritiska koji je Washington navodno izvršio na tu azijsku zemlju. 

Bout negira sve optužbe, pa čak i da je trgovac oružjem. Njegova supruga Ala Bout izjavila je da je Viktor Bout predmet ilegalne procedure i žrtva političke igre između Rusije i SAD. 

Ona je u Bangkoku nakon ekstradicije izjavila da je odluka tajlandske vlade potpuno suprotna legalnim procedurama i zakonu.

Život Viktora Bouta  poslužio je kao inspiracija za holivudski film "Gospodar rata", u kome je igrao Nicolas Cage.