Svijet
0

Ruski "trgovac smrću" isporučen SAD-u

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Viktor Bout, ruski trgovac naoružanjem, nakon što su ga tajlandske vlasti isporučile SAD-u, stigao je sinoć u New York, gdje je prebačen u zatvor sa visokim stepenom sigurnosti, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Tajland je isporučio Viktora Bouta (44), bivšeg pilota sovjetske armije poznatog po nadimku "trgovac smrću" i on je avionom američke službe za borbu protiv droge (DEA) upućen u SAD, gdje bi sutra trebalo da se pojavi pred sudom.

Rusija smatra da je nelegalna ekstradicija osumnjičenog trgovca naoružanjem Viktora Bouta sa Tajlanda u SAD te da je rezultat velikog političkog pritiska koji je Washington navodno izvršio na tu azijsku zemlju.

"Washington već godinama traži izručenje ovog krijumčara oružjem, jer ga Vlada SAD tereti za učešće u zavjerama čije su mete bili američki ciljevi i Amerikanci, kao i za materijalnu pomoć terorističkim organizacijama", navodi se u saopštenju američkog ministra pravde Erica Holdera.

Bout se smatra odgovornim za prodaju velikih količina naoružanja koje je korišteno u nizu lokalnih sukoba u Africi, Južnoj Americi i na Srednjem istoku.

Uhapšen je na Tajlandu prije dvije godine, nakon sastanka s američkim agentima koji su se predstavili kao pripadnici kolumbijskog gerilskog pokreta FARC.

On je posljednje dvije godine proveo u zatvoru u Tajlandu, a vlada te zemlje prije dva dana odlučila je da ga preda SAD, bez obzira na rusko protivljenje.
Takozvani "trgovac smrću" sada se suočava sa optužbama za planiranje prodaje oružja i mogao bi da bude osuđen na doživotnu robiju. On negira sve optužbe, pa čak i da je trgovac oružjem, dok Moskva takođe insistira na tome da je on nedužan i da je žrtva politički motivisane kampanje. 

Njegova supruga Ala Bout izjavila je da je Viktor Bout predmet ilegalne procedure i žrtva političke igre između Rusije i SAD.

Ona je u Bangkoku nakon ekstradicije supruga izjavila da je odluka tajlandske vlade potpuno suprotna legalnim procedurama i zakonu.