Svijet
0

Tajland izručio trgovca oružjem Viktora Bouta SAD-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tajland je u utorak izručio SAD-u optuženog ruskog trgovca oružjem, stavljajući se na stranu Washingtona u sukobu s Moskvom oko toga treba li ga poslati na suđenje ili ga pustiti da ide kući.

Kabinet je odobrio Boutovo izručenje nakon dugačke pravne bitke, a policija je saopćila da je 43-godišnji trgovac prebačen u avion koji je krenuo prema Sjedinjenim Državama oko 23,30 sati po lokalnom vremenu (1,30 ujutro po srednjoevropskom vremenu) s osam američkih zvaničnika, prenosi AP.

Premijer Abhisit Vejjajiva izjavio je da je njegov kabinet odobrio izručenje nakon ranijih žalbi na sudsku odluku da bi Bout mogao biti legalno izručen.

Bout, bivši oficir sovjetskih zračnih snaga koji je stekao reputaciju jednog od najvećih svjetskih trgovaca oružjem, uhapšen je u martu 2008. u luksuznom bankoškom hotrelu u okviru iznenadne operacije američkih agenata.

Bout je navodno slao oružje koje je podgrijavalo građanske ratove u Južnoj Americi, na Bliskom istoku i u Africi, a među njegovim klijentima bili su liberijski lider Charles Taylor, libijski Moammar Gadhafi i obje strane u angolskom građanskom ratu.

Rusija je u utorak opisala izručenje kao "nezakonito".

"S pravne tačke gledišta, to što se desilo ne može imati nikakvo racionalno objašnjenje ili opravdanje", navodi se u saopćenju koje je u Moskvi objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju se navodi da je Boutovo izručenje rezultat "neviđenog političkog pritiska iz SAD-a na vladu i pravosudne institucije Tajlanda".