Svijet
0

Vijeće Evrope pozdravilo zajednički stav međunarodne zajednice o Siriji

FENA
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) je na hitnoj sjednici o situaciji u Siriji oštro osudila teška kršenja ljudskih prava koja su počinile sirijske vojne i sigurnosne snage. PSVE je izrazio žaljenje zbog upornog kršenja primirja postignutog prema mirovnom planu Kofija Annana, kao i zbog rastućeg broja žrtava.

PSVE je također osudio kršenja ljudskih prava od naoružanih grupa koje se bore protiv režima. On je istovremeno pozdravio "postepeno stvaranje zajedničkog stava međunarodne zajednice s jednoglasnim usvajanjem dviju rezolucija UN-a, 14. i 21. aprila 2012, koje su dozvolile raspoređivanje nenaoružanih vojnih posmatrača UN-a kako bi se vodilo računa o provođenju potpunog prekida oružanog nasilja.

Skupština je istaknula da više od godinu dana međunarodna zajednica, na kojoj je teška odgovornost, nije bila u stanju da se dogovori o nekoj akciji u Siriji, s dva plana rezolucije UN-a na koja su stavili veto Rusija i Kina u oktobru 2011. i u martu 2012.

Parlamentarci su također precizirali da bi provođenje mirovnog plana Kofija Annana i potpuni prekid nasilja trebalo na kraju da jamče demokratsku transformaciju u Siriji, da postepeno stvore povoljne uvjete za "uspostavljanje političkog procesa koji bi predvodili Sirijci" i na kraju dovedu do slobodnih i pravednih izbora.

Prema zaključcima izvjestitelja o situaciji u Siriji Pietra Marcenara, PSVE je pozvao opozicione nacionalne grupe da "se ujedine kako bi se predstavile kao legitimna alternativa nudeći svim sirijskim građanima, ma kojeg etničkog porijekla, kulture i religije, perspektivu demokratske i pluralističke Sirije".

Poštivanje ljudskih prava i manjina je preduvjet za ujedinjenje i jačanje opozicije, saopćila je Skupština.