{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće Evrope: Nema više šta da se očekuje od sirijskog režima

F
10.4.2012. u 23:00
1
5
Vijeće Evrope: Nema više šta da se očekuje od sirijskog režima
1
Vijeće Evrope: Nema više šta da se očekuje od sirijskog režima
Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) Jean-Claude Mignon ocijenio je u utorak da više "nema šta da se očekuje" od sirijskog režima koji "krši preuzete obaveze" u vezi s prekidom vatre u Siriji.
U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj u sjedištu Vijeća Evrope u Strasbourgu, Jean-Claude Mignon, poslanik desne stranke UPM (Savez za narodni pokret) u Francuskoj i predsjednik Komisije za politička pitanja i demokraciju PACE-a talijanski socijalist Pietro Marcenaro navode da se "više ništa ne očekuje od ovog režima" i da "jedino rješenje može doći od međunarodne zajednice i unutarnje opozicije".

"U ponedjeljak smo žalili zbog više od stotinu mrtvih u Siriji. Režim Bashara al-Assada je opet prekršio obaveze koje je dao da će prestati ubijati nakon više od godinu dana prolijevanja krvi i više od 11.000 mrtvih", napisali su zvaničnici.

"Nade položene u političko rješenje zahvaljujući posredovanju specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana postaju sve manje", naveli su oni.

Oba zvaničnika smatraju da je sirijski režim "bez ikakve budućnosti, legitimnosti i kredibiliteta, na nacionalnom i međunarodnom planu" i "prepreka je miroljubivom rješenju situacije".

Oni pozivaju međunarodnu zajednicu da "se ujedini i pokaže odlučnost u djelovanju. A države kao Kina i Rusija, koje su blokirale rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a, nose posebnu odgovornost, smatraju oni.

"Opozicija unutar zemlje treba da se ujedini i ponudi svim Sirijcima, ma kakvo bilo njihovo etničko, kulturno i vjersko porijeklo, perspektivu demokratske i pluralističke Sirije koja živi u miru", zaključili su oni, prenio je AFP.

PACE ima 318 članova iz državnih parlamenata 47 država članica Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: