Vijeće Evrope
0

PACE: Zločini u Siriji moraju odmah da se zaustave

FENA
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) zapanjena je pogoršanjem situacije u Siriji, gdje je više od 8.000 osoba ubijeno u posljednjih 11 mjeseci, kao direktan rezultat akcija sirijskog autokratskog čelništva protiv demokratskog ustanka.

"Za PACE, vlada koja sistematski bombarduje i ubija vlastiti narod ne može imati nikakav legitimitet. Ubistva i ostali zločini moraju se zaustaviti odmah", navodi PACE u petak u saopćenju o situaciji u Siriji, objavljenog nakon sastanka Stalnog Komiteta PACE-a u Parizu.

Ističe se da je "Skupština šokirana odbijanjem sirijskih vlasti da dopuste visokoj povjerenici UN-a za ljudska prava, Valerie Amos, ulazak u zemlju, a Međunarodnom komitetu Crvenog križa pristup kvartu Homsa, Baba Amru, koji je pogođen humanitarnom katastrofom.

"Sada, kada je taj pristup konačno odobren, Skupština naglašava hitnost bavljenja humanitarnim potrebama, organizovanja efikasne isporuke pomoći i osiguravanje medicinske pomoći", navodi se u saopćenju.

Četrdesetsedmočlano Vijeće UN-a za ljudska prava, u rezoluciji usvojenoj prije samo nekoliko dana, najoštrije osuđuje nastavak "raširenih i sistematskih" kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda od sirijskih vlasti, uključujući korištenje sile protiv civila, kolektivna pogubljenja, ubistva i krivični progon demonstranata, nestanke ljudi, mučenja i seksualno nasilje, uključujući i nasilje nad djecom. Eksperti UN-a pronašli su neoborive dokaze da su sirijski zvaničnici krivi za zločine protiv čovječnosti, navodi se u saopćenju.

"Ti zločini trebali bi se istražiti i počinioci bi se trebali privesti pravdi bez odgađanja. Uprkos takvim zaključcima i rezolucijama koje osuđuju brutalne akcije sirijskih vlasti od Vijeća UN-a za ljudska prava i Generalne skupštine UN-a, Vijeće sigurnosti nije u stanju da se dogovori oko akcije prema Siriji", navodi se u saopćenju.

Skupština se pridružuje generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u osudi neuspjeha međunarodne zajednice da ispuni svoju dužnost prema sirijskom narodu i poziva na njeno jedinstvo.

Skupština posebno žali zbog stava koji je zauzela Rusija, jedina država članica Vijeća Evrope koja je stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva Asada da odstupi s vlasti, navodi se u saopćenju PACE-a.