{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD pripremio novu rezoluciju o Siriji

F
7.3.2012. u 14:57
0
1
SAD pripremio novu rezoluciju o Siriji
0
SAD pripremio novu rezoluciju o Siriji
Homs (Foto: AFP)
Sjedinjene Američke Države pripremile su novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se traži obustavljanje nasilja u Siriji, prvo vladinih snaga a zatim i boraca opozicije.
Agencija AP imala je uvid u nacrt rezolucije, o kojoj će pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Maroko, kao predstavnik arapskih država, raspravljati iza zatvorenih vrata.

Rusija i Kina su do sada dva puta uložile veto na rezolucije rekavši da nisu izbalansirane te da se samo od vlade traži obustavljanje nasilja i osuđuje kršenje ljudskih prava, a ne i od opozicije.

Moskva, koja je preuzela vodstvo, također primjećuje AP, optužila je zapadne snage da raspiruju sukob potpomažući pobunjenike.

Novi nacrt rezolucije pokušava da ima balansiran pristup i da uključi Kinu i Rusiju, ali je nejasno da li će one biti zadovoljne.

Od početka pobune u Siriji prije godinu dana, prema izvorima UN-a, poginulo između 8.000 i 11.000 ljudi. Sirijske vlasti navode da je poginulo oko 6.000 ljudi, među kojima više od 2.000 pripadnika sigurnosnih snaga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: