|

SAD pripremio novu rezoluciju o Siriji

SAD pripremio novu rezoluciju o Siriji
0
F
FENA
7.3.2012. u 14:57
1
komentara
0

dijeljenja
SAD pripremio novu rezoluciju o Siriji Homs (Foto: AFP)
Sjedinjene Američke Države pripremile su novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se traži obustavljanje nasilja u Siriji, prvo vladinih snaga a zatim i boraca opozicije.
Agencija AP imala je uvid u nacrt rezolucije, o kojoj će pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Maroko, kao predstavnik arapskih država, raspravljati iza zatvorenih vrata.

Rusija i Kina su do sada dva puta uložile veto na rezolucije rekavši da nisu izbalansirane te da se samo od vlade traži obustavljanje nasilja i osuđuje kršenje ljudskih prava, a ne i od opozicije.

Moskva, koja je preuzela vodstvo, također primjećuje AP, optužila je zapadne snage da raspiruju sukob potpomažući pobunjenike.

Novi nacrt rezolucije pokušava da ima balansiran pristup i da uključi Kinu i Rusiju, ali je nejasno da li će one biti zadovoljne.

Od početka pobune u Siriji prije godinu dana, prema izvorima UN-a, poginulo između 8.000 i 11.000 ljudi. Sirijske vlasti navode da je poginulo oko 6.000 ljudi, među kojima više od 2.000 pripadnika sigurnosnih snaga.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...