Svijet
0

U Vijeću sigurnosti počela rasprava o nacrtu rezolucije o Siriji

FENA
Posljednja verzija nacrta rezolucije Ujedinjenih nacija o Siriji poziva predsjednika Bashara al-Assada da odstupi s vlasti u okviru demokratske tranzicije.

Šefovi diplomatija Sjedinjenih Američkih Država i nekoliko evropskih država počeli su u 20 sati da se izjašnjavaju pred Vijećem sigurnosti UN-a kako bi doveli do usvajanja rezolucije koju su predložili Evropljani i arapske zemlje.

Tekst, čiju je kopiju dobila agencija AFP, potvrđuje podršku Vijeća sigurnosti planu Arapske lige objavljenom 22. januara i preuzima iz njega glavne tačke.

Tekst zagovara "političku tranziciju" u kojoj predsjednik Assad predaje "svu vlast svom potpredsjedniku kako bi u potpunosti sarađivao s vladom nacionalnog jedinstva". Predviđeno je da se "slobodni i transparentni" izbori odvijaju pod "arapskom i međunarodnom" supervizijom.

Rezolucija "ohrabruje sve zemlje da usvoje mjere slične ekonomskim sankcijama koje je Liga uvela Siriji u novembru.

Rusija još uvijek smatra neprihvatljivim ove dvije tačke. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov ocijenio je u utorak da bi usvajanje ovog teksta "otvorilo put građanskom ratu" u Siriji.

Rezolucija traži od sirijske vlade da "odmah prestane s kršenjima ljudskih prava i napadima na one koji koriste svoje pravo na slobodu izražavanja".

U tekstu se precizira, više nego prije, da se osuda nasilja odnosi na "svako nasilje, ma odakle dolazi", što znači od sirijske vlasti i naoružanih opozicionih grupa.

Nakon što je u oktobru 2011. godine stavila veto na prethodni tekst rezolucije, Moskva je dala svoj nacrt rezolucije, koji su zapadnjaci odbacili. On je doveo na isti nivo vladinu represiju i nasilne akcije opozicije.