Ujedinjene nacije
0

Vijeće sigurnosti postiglo dogovor o tekstu rezolucije o Siriji

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) postigao je dogovor o tekstu rezolucije kojom je predviđeno povećanje broja posmatrača UN-a u Siriji sa 30 na 300, dok bi generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon trebalo da donese odluku o njihovom raspoređivanju u zavisnosti od uslova na terenu i konsolidacije prekida vatre.

U konačnom tekstu sirijska vlada i opozicija su pozvane da odmah prekinu nasilje i hitno primjene mirovni plan u šest tačaka koji je sastavio zajednički izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan.

Ban je u četvrtak optužio sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da ne poštuje prekid vatre koji je stupio na snagu prije nedjelju dana, izražavajući razočaranost zbog eskalacije nasilja i novih žrtava.

Francuski ambasador u UN-u Gerard Aro je rekao da je tekst rezolucije, o kome je u petak pregovarano više sati, dostavljen vladama zemalja članica na razmatranje i da će se VS UN-a u subotu ponovo sastati zbog glasanja o rezoluciji.

Ambasador Rusije u UN-u Vitalij Čurkin izjavio je da se nada da će rezolucija biti jednoglasno usvojena, navodi AP.

Američka ambasadorka Suzan Raice, koja sada predsjedava VS UN-a, međutim, smatra da postoji mogućnost da neće svih 15 članica glasati za tekst rezolucije.

Konačni tekst je spoj dva teksta -jednog koji je predložio najvažniji saveznik Sirije, Rusija, i drugi koji su sastavile članice Evropskog vijeća. Da bi konačni tekst bio moguć, obje strane su napravile kompromise, prenosi Tanjug.

U pobuni protiv Asadovog režima, koja je počela prije 13 mjeseci, do sada je, prema tvrdnjama posmatrača, poginulo više od 11.000 osoba.