|

Sirija: Novi sukobi, sigurnosne snage ubile najmanje 28 osoba

Sirija: Novi sukobi, sigurnosne snage ubile najmanje 28 osoba
0
F
FENA
13.12.2011. u 20:43
14
komentara
0

dijeljenja
Sirija: Novi sukobi, sigurnosne snage ubile najmanje 28 osoba Foto: Arhiv
Sirijske sigurnosne snage ubile su u utorak najmanje 28 osoba, nekoliko sati nakon što su Ujedinjene nacije (UN) objavile da se broj poginulih u protestima protiv predsjednika Bašara al Asada popeo na 5.000.
U nemirnoj sjeverozapadnoj pokrajini Idlib vojnici su otvorili vatru na pogrebnu povorku, javio je BBC.

Aktivisti kažu da ima poginulih i u Hami, Homsu i Deri.

Navi Pillay, povjerenica UN-a za ljudska prava, rekla je pred Vijećem sigurnosti UN-a da "sistematska ubijanja, hapšenja i mučenja" počinjena od sirijskih vlasti spadaju u zločine protiv čovječnosti.

- Nedjelovanje međunarodne zajednice ohrabriti će sirijske vlasti i omogućiti će počiniteljima da prođu nekažnjeno, dodala je ona.

Pillay je rekla da vjeruje da je više od 5.000 osoba ubijeno, a najmanje 14.000 uhapšeno od početka proturežimskih protesta u martu.

Sirijski izaslanik pri UN-u odbacio je tvrdnje Pillay, kazavši da "nije objektivna i da je dopustila sebi da postane 'alat' kojom se formira javno mnijenje".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je zapad za zauzimanje "nemoralnog" stava prema Siriji, kazavši da bi trebali osuditi i opoziciju, optuživši ih za pokušaj izazivanja "humanitarne katastrofe" s ciljem dobivanje strane pomoći.

U oktobru Rusija se pridružila Kini u blokiranju zapadnjačkih napora da se provede rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se osudilo djelovanje sirijskog režima.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...