Podaci UN-a
0

Više od 7.500 mrtvih u Siriji od početka nereda

Sarajevo-x.com
Od marta prošle godine je poginulo više od 7.500 ljudi, potvrdio je jedan od UN-ovih zvaničnika novi je broj mrtvih od početka nereda. Lynn Pascoe koja radi u Uredu generalnog sekretara je potvrdila da svaki dan pogine oko 100 civila.

U međuvremenu je fotograf Sunday Timesa, Paul Conroy, uspješno evakuisan u Liban, ali za francusku novinarku kojoj je slomljena noga, još uvijek nema pozitivnih vijesti.

Sirijska vlada tvrdi da je od tog broja 1.345 ljudi pripadalo naoružanim mafijašima i teroristima, a da je broj ubijenih civila 2.493, prenosi BBC.

U Washingtonu je državna sekretarka Hillary Clinton, nakon povratka iz Tunisa sa konferencije Prijatelji Sirije, rekla da sirijski predsjednik Bashar al-Assad ispunjava sve tačke definicije ratnog kriminalca.

Na hitnom sastanku Vijeća za ljudska prava UN-a, u Ženevi, sirijski predstavnik Faysal Khabbaz Hamoui optužio je neke od prisutnih predstavnika da njihove zemlje osiguravaju naoružanje za nerede.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe rekao je da svih 47 država članica Vijeća treba uložiti žalbu protiv Sirije na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu. Juppe je dodao da je zadatak cijelog svijeta da izrazi gađenje prema Siriji zbog zločina prema sopstvenom narodu.