|

Vijeće EU-a usvojilo odluku o finansijskoj pomoći Irskoj

Vijeće EU-a usvojilo odluku o finansijskoj pomoći Irskoj
0
F
FENA
7.12.2010. u 17:52
0
komentara
0

dijeljenja
Vijeće EU-a usvojilo odluku o finansijskoj pomoći Irskoj Foto: AFP
Vijeće Evropske unije usvojilo je u utorak odluku o finansijskoj pomoći Irskoj u iznosu od 22,5 milijarde eura i preporuku kojom se uspostavljaju uvjeti vezani za tu pomoć. Pozajmica Irskoj u visini od 22,5 milijarde eura bit će upućena u okviru Evropskog mehanizma za financijsku stabilnost, kao dio paketa pomoći od ukupno 85 milijardi eura koji je dogovoren između irskih vlasti, Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopćila je EU, a prenijele agencije.
Preporuka Vijeća EU-a odnosi se na uvjete koji su predviđeni ovim programom, prije svega reformiranje irskog bankarskog sustava, provođenje reformi s ciljem da se poboljša gospodarski rast i smanjenje državnog deficita na manje od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2015.

Paket, o kojem su ministri postigli dogovor na neformalnom sastanku 28. novembra odgovarajući na zahtjev irskih vlasti, podrazumijeva slanje 10 milijardi eura koje će odmah biti upotrijebljene za rekapitalizaciju irskih banaka i 25 milijardi koje će služiti kao rezerva, kao i slanje 50 milijardi eura kojima će se pokriti finansijske potrebe proračuna.

Polovica novca namijenjenog za potporu bankama (17,5 milijardi eura) osigurat će se irskim doprinosom novcem iz vlastitog trezora i investicijama u Irski nacionalni mirovinski fond, dok će ostatak paketa u iznosu od po 22,5 milijarde eura osigurati Evropski mehanizam za finansijsku stabilnost, zatim Evropski kapacitet za finansijsku stabilnost, uz bilateralne pozajmice Velike Britanije, Danske i Švedske i, na kraju, MMF-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.