Svijet
0

Irskoj odobreno 85 milijardi eura, 35 milijardi za sanaciju banaka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri finansija svih zemalja članica Evropske unije odobrili su u nedjelju navečer paket pomoći Irskoj u iznosu od 85 milijardi eura, od čega je 35 milijardi namijenjeno za irske banke, objavio je povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn.

Paket pomoći najprije su odobrili ministri finansija 16 zemalja eurozone, a nakon njih i ministri svih 27 zemalja članica EU-a.

Od 35 milijardi eura namijenjenih za irske banke 10 milijardi će se usmjeriti za hitnu dokapitalizaciju banaka, a ostalih 25 bit će dostupni kao bude li potrebe kao podrška bankarskom sektoru.

"Ministri su jednoglasno odobrili finansijsku pomoć kao odgovor na zahtjev irskih vlasti od 22. novembra. Ministri se slažu s Evropskom centralnom bankom da je davanje zajma Irskoj opravdano kako bi se očuvala finansijska stabilnost eurozone i Evropske unije u cjelini", kaže se u izjavi koja je objavljena nakon sastanka.

Finansijska podrška eurozone i EU-a odobrena je na temelju programa o kome su pregovarali irska vlada zajedno s Evropskom komisijom, Međunarodnim monetarnim fondom te uz sudjelovanje Evropske centralne banke.

U ukupnom iznosu od 85 milijardi eura, sama Irska sudjeluje sa svojim sredstvima u iznosu od 17,5 milijardi, dok vanjska pomoć iznosi 67,5 milijardi eura. Dvije trećine od toga osigurat će EU-a, dok će MMF sudjelovati s 22,5 milijarde. Paketu finansijske pomoći Irskoj bilateralno su pridonijeli Velika Britanija s 3,8 milijardi, Švedska s 0,6 i Danska s 0,4 milijarde eura.

Kao uvjet za pomoć irska vlada morala je donijeti četverogodišnji program drastične štednje kako bi svoj veliki budžetski deficit od 32 posto svela u dopuštenih tri posto do 2015. godine.

"Snažno podupiremo ekonomski program koji je danas objavila Irska. To je snažan odgovor na slabosti u bankarskom sektoru, koje nameće velike troškove budžetu i umanjuju potencijal za rast koji je potreban Irskoj za trajno rješenje krize", kaže se u zajedničkoj izjavi koju su objavili povjerenik za ekonomiju i finasije Olli Rehn i direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn.

"Brza i održiva provedba ovoga programa stvorit će manji, koji će biti snažan i dobro kapitaliziran te sposoban služiti potrebama irske ekonomije. On također nudi smjer za zdrave javne finansije", navode Rehn i Strauss-Kahn.

Irska je dobila paket pomoć uz fleksibilnu kamatnu stopu od prosječno 5,8 posto godišnje, što je više nego što plaća Grčka (5,2 posto), kojoj je slična pomoć odobrena proljetos.