Brian Lenihan
0

"Irska će zatražiti financijsku pomoć"

FENA
Brian Lenihan
Brian Lenihan
Irska će od međunarodnih financijskih institucija zatražiti pomoć, rekao je u nedjelju irski ministar financija i tako okončao nagađanja treba li Irska takvu pomoć.

Na Irsku se vrši pritisak već više od sedmice dana da prihvati pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi mogla riješiti dužničku krizu koja prijeti stabilnosti eura, javio je Reuters.

"Preporučit ću vladi da bi trebali aplicirati za program i otvoriti formalne pregovore", rekao je Brian Lenihan javnoj televiziji RTE. On je rekao da će vjerojatno ključan biti plan restrukturiranja irskih banaka.

Iznos koji Irska planira tražiti neće biti "troznamenkast", rekao je Lenihan, odbacivši time navode iz jednog izvještaja od nedjelje po kojem bi Irskoj trebalo i do 120 milijardi eura.

Izvori su agenciji Reuters rekli da bi Irska mogla trebati od 45 do 90 milijardi eura, ovisno o tome treba li pomoć samo za svoje banke ili i za javni dug.

Dužnosnici MMF-a i Evropske komisije u Dublinu su od četvrtka kako bi postigli dogovor o pomoći irskim bankama. Zabrinutost zbog velike pasive banaka povećala je cijenu irskog zaduživanja na financijskim tržištima.