Washington
0

Dominique Strauss-Kahn o pomoći MMF-a Irskoj

FENA
Dublin
Dublin
Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn u nedjelju je pozdravio odluku Europske unije o odobrenju paketa pomoći Irskoj te izrazio "spremnost MMF-a da se pridruži tom naporu" kroz višegodišnji zajam.

"Pozdravljam odgovor iz Europske unije i država članica eurozone na zahtjev irske vlade za financijskom pomoći, kako bi se očuvala financijska stabilnost", rekao je Strauss-Kahn u saopćenju objavljenom u nedjelju navečer u sjedištu MMF-a u Washingtonu.

"Na zahtjev irskih vlasti, MMF je spreman pridružiti se tom naporu uključujući višegodišnji kredit. Tim MMF-a, koji je trenutno u Irskoj na tehničkim razgovorima, sada će se početi brzu raspravu o gospodarskom programu s irskim vlastima, Europskom komisijom i Europskom središnjom bankom", naglasio je Strauss-Kahn.

Irski premijer Brian Cowen kazao je u nedjelju navečer da su institucije Europske unije odobrile paket financijske pomoći za Irsku vrijedan više desetaka milijardi eura.

Premijer Cowen nije naveo točan iznos pomoći, ali je rekao da su u toku pregovori o pojedinostima paketa pomoći koji bi trebao spriječiti raspad irskog bankovnog sustava i osigurati stabilnost eura. Analitičari su ocijenili da bi fond za pomoć Irskoj trebao iznositi između 80 i 90 milijardi eura.

Ministri financija Europske unije pozdravili su irski zahtjev za financijsku pomoć EU-a jer takva pomoć čuva i financijsku stabilnost eurozone, rekao je povjerenik EU-a za gospodarstvo i monetarnu politiku Olli Rehn.

Rehn je rekao da će stručnjaci Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i MMF-a u Irskoj pripremiti pojedinosti paketa pomoći do kraja mjeseca i dodao da će to biti program trogodišnjeg zajma.

Irska je cijelw protekle sedmicebila pod pritiskom međunarodnih institucija da zatraži pomoć, što je u nedjelju irski ministar financija Brian Lenihan i učinio, priznavši da je dužnička kriza "prevelika" za zemlju.

Irska vlada prošloga je tjedna prihvatila plan za smanjenje proračunskog deficita na limit eurozone od 3 posto do 2014. godine, sa sadašnjih 32 posto bruto nacionalnog proizvoda (BDP), generiran ponajviše visokom cijenom sanacije pet najvećih irskih banaka.

Ministar Lenihan je u rujnu objavio izvješće irske središnje banke u kojem je procijenjeno da je ukupna cijena sanacije banaka od 45 do 50 milijardi eura.

Vladinim planom se za 2011. predviđa smanjenje deficita za 6 milijardi eura, od čege je 4,5 milijardi eura smanjenje rashoda, a 1,5 milijardi eura su prihodi od novih poreza.

Prijedlog proračuna bit će podnesen parlamentu na raspravu 7. prosinca. Vlada premijera Briana Cowena u parlamentu ima većinu s tri mjesta više od oporbe.

Analitičari procijenjuju da bi tu većinu mogla izgubiti nakon dopunskih izbora za jedno zastupničko mjesto u četvrtak, te za još tri zastupnička mjesta na proljeće, nakon čega bi Irska izlaz iz krize mogla potražiti na izvanrednim izborima.