Svijet
4

Venecuela: Miting podrške Chavezu 10. januara

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Državni vrh Venecuele pozvao je građane da masovno iskažu podršku oboljelom predsjedniku Hugu Chavezu i okupe se 10. januara, na dan kada bi trebalo da se održi njegova inauguracija.

"Svi građani Venecuele će doći ovdje ispred predsjedničke palate Miraflores, narod podržava našeg predsjednika, narod podržava komandanta Chaveza", rekao je predsjednik skupštine Venecuele Diosdado Cabello.

Cabello, koji je na čelu Chavezove Partije ujedinjenih socijalista Venecuele, najavio je da će masovnom skupu prisustvovati i šefovi nekih država i vlada, a dolazak je potvrdio predsjednik Urugvaja Jose Muhika, prenosi AFP.

Vlasti se suočavaju sa sve glasnijim kritikama zbog planova da na neodređeno vrijeme odgode Chavezovu inauguraciju sve dok on ne bude bio u stanju da položi zakletvu, a u ponedjeljak je i katolička crkva upozorila vladu da bi kršenje Ustava bilo "moralno neprihvatljivo".

Glavna tužiteljica Cilia Flores ranije u ponedjeljak je izjavila da će Chavez ostati šef države, čak i ako zbog bolesti ne bude u mogućnosti da 10. januara u Karakasu prisustvuje sopstvenoj inauguraciji.

Chavez, koji boluje od raka, nalazi se u Havani, gdje je 11. decembra četvrti put operisan, poslije čega je dobio plućnu infekciju.