Svijet
0

Chavezu bolje nakon operacije

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Stanje predsjednika Venecuele Hugu Chaveza "malo se poboljšalo" nakon što mu je na Kubi operisan rak, saopštili su zvaničnici u vrijeme kada rastu sumnje da će on i dalje moći da upravlja državom.

"Pacijent je pokazao manje poboljšanje", izjavio je ministar informisanja Ernesto Villegas u televizijskom obraćanju i dodao da je predsjednik u kontaktu sa svojom porodicom.

Chavez se nije obratio javnosti Venecuele već dvije sedmice, poslije četvrte operacije raka u predjelu karlice. Vlasti su objavile da on pati od postoperativnih komplikacija, uključujući neočekivano krvarenje i infekciju pluća, ali nisu saopštili više detalja.

Chavezovi saveznici sada otvoreno govore o mogućnosti da se on ne vrati na čelo države na vrijeme za polaganje zakletve za treći šestogodišnji mandat 10. januara, prenio je Reuters.

Opozicioni lideri kažu da bi odgađanje njegove inauguracije bio još jedan signal da Chavez nije u stanju da upravlja zemljom i da treba raspisati nove predsjedničke izbore.

Opozicija smatra da bi imala više šanse protiv Chavezovog potpredsjednika Nicolasa Madura, nego što je imala protiv harizmatičnog predsjednika. Chavez je na izborima u posljednjih 14 godina bio skoro nedodirljiv na izborima.

Maduro je postao najistaknutiji član državne administracije u Chavezovom odsustvu. On u svojim govorima oponaša Chavezov bombastični stil u kojem miješa istorijske reference sa uvredama na račun političkih protivnika.