Odgođena Chavezova inauguracija, vlada zabrinutost za njegovo zdravlje

F
FENA
9.1.2013. u 09:16
4
2
Odgođena Chavezova inauguracija, vlada zabrinutost za njegovo zdravlje
4
Odgođena Chavezova inauguracija, vlada zabrinutost za njegovo zdravlje Hugo Chavez (Foto: Anadolija)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez neće položiti zakletvu u četvrtak, kao što je predviđeno ustavom. Učinit će to kasnije pred Vrhovnim sudom, objavio je predsjednik skupštine Disodado Cabello.
Chavez, hospitaliziran od 10. decembra na Kubi, tražio je da se po preporuci njegovog ljekarskog tima objavi da se postoperativni proces oporavka mora produžiti do iza 10. januara, te se zato ne može tog dana doći pred skupštinu na zakletvu, izjavio je Cabello zastupnicima.

"Prema članku 231 ustava polaganje zakletve će se odvijati kasnije pred sudom", dodao je Cabello.

Šef venecuelske opozicije Henrique Capriles tražio je u utorak od Vrhovnog suda da se izjasni o mogućoj institucionalnoj krizi ako predsjednik Hugo Chavez ne dođe u četvrtak na polaganje zakletve.

Potpredsjednik Nicolas Maduro je rekao da Chavez može prisegnuti čim to njegovo zdravlje dopusti, te da je svečanost 10. januara tek "formalnost".

Capriles tvrdi da 10. januara završava jedan predsjednički mandat i počinje drugi, te u slučaju da predsjednik ne da zakletvu, on prestaje obnašati tu dužnost.

Sjedinjene Američke Države su utorak zaželile brz oporavak venecuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu koji bi trebao položiti zakletvu 10. januara za novi mandat.

"Zabrinuti smo za njegovo zdravlje, kao što bismo bili za svakoga ko boluje kao on i želimo mu brz oporavak", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland ,čija zemlja s Caracasom ima vrlo napete odnose.

Nuland je prošle sedmice rekla da se Washington neće uplitati u moguću političku tranziciju u Venecueli i dodala da su SAD uspostavile veze s Venecuelancima svih političkih uvjerenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: