Opozicija pozvala na proteste zbog odgađanja Chavezove inauguracije

F
FENA
7.1.2013. u 09:15
0
1
Opozicija pozvala na proteste zbog odgađanja Chavezove inauguracije
0
Opozicija pozvala na proteste zbog odgađanja Chavezove inauguracije Hugo Chavez (Foto: Arhiv/AFP)
Venecuelanska opozicija pozvala je u nedjelju svoje pristalice da izađu na ulicu i zahtijevaju da predsjednik parlamenta privremeno obavlja dužnost šefa države od 10. januara ako Hugo Chavez ne bude u mogućnosti da položi zakletvu.
"Narod treba da izađe na ulicu i pobuni se protiv nepoštivanja ustava", izjavio je za privatnu televiziju Globovision Julio Borges, poslanik i koordinator Primero Justicie, glavne opozicione stranke.

"Postoji vrlo jasna odredba u ustavu: kada izabrani predsjednik ne može da položi zakletvu pred poslanicima onda to treba da uradi druga glavna izabrana osoba, a to je poredsjednik narodne skupštine koji treba da obavlja tu dužnost", kazao je on, javlja AFP.

Vlada smatra da će Hugo Chavez, ponovo izabran 7. oktobra i hospitaliziran na Kubi prije tri sedmice, moći položiti zakletvu za svoj treći mandat pred Vrhovnim sudom čim mu to dozvoli zdravstveno stanje.

Ustav je predvidio da u slučaju smrti, stalne fizičke nespobnosti ili ostavke izabranog predsjednika, predsjednik parlamenta preuzima izvršnu vlast i organizira nove izbore u roku od 30 dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: