Škotska želi nezavisnost
0

Vels traži veća ovlaštenja u slučaju raspada V. Britanije

SRNA
Carwyn Jones
Carwyn Jones
Premijer Velsa Carwyn Jones rekao je danas da, u slučaju ostvarenja nezavisnosti Škotske, treba izvršiti radikalne promjene u uređenju Velike Britanije kako bi bila spriječena nova engleska dominacija u parlamentu.

Potencijalne posljedice škotske nezavisnosti naglašene su nakon što je britanski premijer David Cameron u obraćanju parlamentu rekao da će biti potrebno izvršiti određene izmjene u slučaju otcjepljenja Edinburga. "Ne možete samo izuzeti Škotsku i pritom očekivati da Velika Britanija nastavi dalje kao i prije. Imat ćemo, naprimjer, parlament u Londonu sa 550 poslanika od kojih će 510 biti iz Engleske. Bit će potrebno dobro razmisliti o prirodi odnosa između tri naroda preostalih unutar Velike Britanije kako bi se osigiralo da to bude sigurno tijelo, gdje će ljudi smatrati da su na pravi način zastupljeni", rekao je Jones.

   Premijer Velsa je komentar dao na sastanku britansko-irskog savjeta u Dablinu i pošto je sve ukazivalo na to da premijer Škotske Alex Salmond povlači paralelu između historijskog ponašanja Londona prema Edinburgu i Irskoj. Škotski je premijer potom ublažio retoriku i pozvao velškog premijera i njegovog zamjenika u Škotsku na razgovore o planovima za ubrzanje referenduma o nezavisnosti.

   Eventualni referendum odnosio bi se na istupanje ili ostanak u Velikoj Britaniji, a  ne bi bila iznesena mogućnost za šira ovlaštenja. Salmond je 10. januara rekao da će Škotska održati referendum o nezavisnosti u jesen 2014. godine. Vlada u Londonu saopštila je da je spremna da pregovara sa škotskom vladom, koju predvodi Škotska nacionalna  partija u vezi sa vremenom i uslovima održanja referenduma.