Svijet
0

Škotski referendum najavljen za jesen 2014.

FENA
Škotska vlada najavila je referendum o nezavisnosti za jesen 2014., pošto je vlada u Londonu saopćila da on može da bude održan, ali pod njenim uslovima.

"Datum kada treba da imamo ovaj referendum je jesen 2014.", rekao je škotski premijer Alex Salmond za TV stanicu "Sky news".

Salmond je istakao da će do tada građani moći da čuju sve neophodne argumente i da će svi politički procesi biti okončani. Održavanje referenduma 2014. poklapa se sa 700. godišnjicom bitke kod Benokberna, kada je škotska vojska pobijedila englesku, ali je Salmond tvrdnje da o postojanju nekakve namjere odbacio kao "besmislene", prenio je AFP.

Vlada britanskog premijera Davida Camerona smatra da bi referendum o nezavisnosti Škotske trebalo održati što prije, jer neizvesnost oko tog pitanja nanosi štetu škotskoj ekonomiji.

Vlada je najavila da će dati neophodna ovlaštenja škotskom parlamentu za raspisivanje referenduma, čije bi samostalno djelovanje bilo u suprotnosti sa zakonom.

Salmond, za koga analitičari navode da želi da odloži glasanje kako bi pridobio veću podršku za nezavisnost, smatra da odluke treba prepustiti narodu Škotske.

"Ovo je najveća odluka za Škotsku u 300 godina. To mora da bude referendum koji je osmišljen u Škotskoj", rekao je Salmond i dodao da Cameron svojim izjavama pokušava da kaže "ovdje je vlast", ali da će Škotska "početi da povlači konce", prenio je Reuters.

Na izborima prošlog maja, škotska Nacionalna partija na čelu sa Salmondom, osvojila je većinu na izborima za parlament u Edinburgu, uz obećanje da će održati referendum o nezavisnosti.