Cameron: Borit ću se glavom i srcem protiv raspada V. Britanije

S
SRNA
16.2.2012. u 09:15
0
5
Cameron: Borit ću se glavom i srcem protiv raspada V. Britanije
0
Cameron:  Borit ću se glavom i srcem protiv raspada V. Britanije David Cameron (Foto: AFP)
Britanski premijer David Cameron izjavio je da će se "glavom, srcem i dušom" boriti protiv raspada Velike Britanije.
Cameron danas putuje u Škotsku na razgovore o referendumu o nezavisnosti sa škotskim liderom Alexom Salmondom, čija separatistička stranka vodi kampanju za odvajanje od Britanije.

On će u Škotskoj održati govor u kojem će upozoriti da bi izglasavanje nezavisnosti moglo da ugrozi status Britanije u Evropi, NATO-u i Vijeću sigurnosti UN.

"Počela je borba za nešto zaista dragocjeno - budućnost Velike Britanije. Stoprocentno sam siguran da ću se boriti svim raspoloživim sredstvima za očuvanje cjelovitosti Velike Britanije. Za mene ovo nije pitanje političke strategije ili kalkulacije - to je pitanje glave, srca i duše", navodi Cameron u dijelu govora koji su mediji dobili na uvid.

Cameron tvrdi da će Škotska biti bezbjednija i bogatija ako ostane u sastavu Velike Britanije, zajedno sa Engleskom, Velsom i Sjevernom Irskom.

Škotski lider Alex Salmond smatra da će nezavisnost donijeti veći prosperitet Škotskoj i omogućiti joj da bolje koristi svoje energetske resurse. On želi da referendum o nezavisnosti bude održan u septembru 2014. godine, uz nadu da će odvajanje od Londona biti dovršeno izborima za škotski parlament u maju 2016. godine.

Ankete pokazuju da u ovom trenutku samo trećina Škota podržava odvajanje od Britanije. Cameron i ostali britanski lideri vrše pritisak da referendum bude održan što prije.

Škotska i Engleska ujedinile su se 1707. godine i formirale Veliku Britaniju, ali je Škotska 1997. godne dobila značajnu autonomiju i svoj parlament, koji ima ovlaštenja u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu i donekle u oblasti poreske politike.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: